Μετρώντας το όφελος - κίνδυνο εμβολιασμού με 1η δόση AstaZeneca ανάλογα την ηλικία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξηγούν για ποιο λόγο αποφασίστηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε χθες (14/6) ότι το εμβόλιο της AstraZeneca από εδώ και πέρα θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μέχρι πρότινος, το συγκεκριμένο

εμβόλιο χορηγούταν σε άτομα άνω των 30 ετών.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η ίδια η κ. Θεοδωρίδου αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τι σήμαινε πρακτικά, όμως αυτό; Σημαίνει ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενες μήνες, σήμερα ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19/100.000 πληθυσμού είναι αρκετά χαμηλός για τα άτομα κάτω των 60 ετών.

Επομένως, από τη στιγμή που ο συγκριτικός κίνδυνος θανάτου από την σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό είναι ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερος για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουν έστω και την παραμικρή πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν 3 ακόμη διαθέσιμα εμβόλια που είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτό της AstraZeneca. Επομένως, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που επιτρέπουν αυτήν την απόφαση.

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν αν τροποποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Μιλώντας με αριθμούς

Σύμφωνα με τον EMA, και αν δεχτούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 είναι χαμηλή στη χώρα μας, τότε για τους κάτω των 59 ετών, η πιθανότητα θανάτου μετά από νόσηση με COVID-19 είναι μικρότερη του 1. Για την ακρίβεια, όπως βλέπετε στον πίνακα, οι πιθανότητες για τους 20-29 να χάσουν τη ζωή τους είναι μηδενικές ενώ για τους 50-59 είναι 0,5/100.000 πληθυσμού.

Επομένως, για τους 20-49, ο κίνδυνος θανάτου μετά τη 1η δόση εμβολίου της AstraZeneca συγκριτικά με τον κίνδυνο θανάτου από COVID είναι ελαφρώς μεγαλύτερος όταν η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή. Αυτό ισχύει μάλιστα, και σε περίπτωση μέτριας ή υψηλής κυκλοφορίας του ιού για τους 20-29. Γι΄αυτό, άλλωστε, πριν 2 μήνες είχε απαγορευτεί η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους κάτω των 30.

Για ποιους και πότε ενδείκνυται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ΑΖ

Με βάση τον πίνακα το εμβόλιο ενδείκνυται για τους άνω των 60 ετών σε κάθε επιδημιολογική κατάσταση, ενώ για τους άνω των 30 ετών συνίσταται σε περίπτωση χαμηλής ή μέτριας κυκλοφορίας του ιού.

Ειδικότερα, για τους άνω των 60 ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μετά από εμβολιασμό με AZ ακόμα και με χαμηλή κυκλοφορία του ιού.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις - με μέτρια και υψηλή κυκλοφορία του ιού δηλαδή - ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι είτε ελαφρώς είτε πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μετά από εμβολιασμό με AZ για τους άνω των 30 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα