Μετάλλαξη Δέλτα: Ραγδαία η εξάπλωση, ανησυχία για ανεμβολίαστους και παιδιά, τα σενάρια για τοπικά lockdown (βίντεο)

Η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι μεγάλη. Ραγδαία η εξάπλωση, αγωνία για ανεμβολίαστους και παιδιά τόσο σε Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς

της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς παρουσιάζει ραγδαία εξάπλωση σε ανεμβολίαστους, αλλά και σε παιδιά. Στη χώρα αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 33% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19. «Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη "Δέλτα" θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ να αναφέρει στους φίλους της Εθνικής ομάδας να μην πάνε στο Λονδίνο για τον αγώνα κόντρα στην Αγγλία για το EURO 2020, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για το θέμα της μετάλλαξης «Δέλτα» τοποθετήθηκε την Παρασκευή (25/06) από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανυσηχούν για την κατάσταση στην ήπειρό μας. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν». Αναφέρθηκε, ακόμα, και στα προνόμια των εμβολιασμένων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτά μπορεί να έχουν και... lifestyle χρώμα, με διευκολύνσεις σε θεάματα και παραστάσεις.

Την ίδια ώρα, στα 395 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή (25/06). Την ίδια ώρα, 239 συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή σε εντατικές (ΜΕΘ) νοσοκομείων, ενώ 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, λόγω επιπλοκών από τον ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο - «Μπορεί να ξαναφορέσουμε μάσκες»

«Συναγερμός» έχει σημάνει, λοιπόν, για την μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα. «Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», είπε, χαρακτηριστικλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην Παρασκευή (25/06) ενώ δεν απέκλεισε τα τοπικά lockdown, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ακόμα είπε ότι «την μετάλλαξη Δέλτα, που παλιά την λέγαμε ινδική μετάλλαξη, την έχουμε βρει από τον Απρίλιο».

Σε ερώτηση αν θα ξαναβάλουμε μάσκες, είπε ότι «αν χρειαστεί, ελπίζω να μην χρειαστεί, θα ξαναβάλουμε μάσκες» και τόνισε ότι ο τρόπος για να τις αποφύγουμε είναι να εμβολιαστούμε ώστε να τελειώνουμε με την πανδημία.

«Μετά από 17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις. Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη «Δέλτα» είναι αυτή διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, εκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Euronews», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο».

Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Υπογράμμισε, ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Μητσοτάκης για προνόμια εμβολιασμένων: Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ερωτώμενος σχετικά με επικείμενα κίνητρα και προνόμια για εμβολιασμένους. «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που φτάνουμε στο σημείο να έχουμε με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται, πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και δημιουργικά για τους υπόλοιπους. Δεν φτάνει κανείς σε ένα απόλυτο ταβάνι. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων, κατάκοιτοι συμπολίτες μας που θα καλυφθούν από το μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουμε προσέγγιση πιο εξειδικευμένοι ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για νέα μέτρα στα ταξίδια»

Απαντώντας σε σχετική φημολογία για έντονη γαλλογερμανική τοποθέτηση για περιορισμούς ταξιδιών στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Μην πιστεύετε πάντα στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik, η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει δικαίωμα να κάνει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει στο στάδιο της προετοιμασίας.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να υπάρξει νέα μέτρα στα ταξίδια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό. Πέρα και πάνω από αυτό, στα σύνορα κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι ποιοι επισκέπτονται την πατρίδα μας.

Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, αύριο μπορεί να είναι η Έψιλον. Αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Δεν μας δημιουργεί τρομερή ανησυχία. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι χρειάζεται πλήρης εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστους είναι πιο πιθανό να κολλήσει τη μετάλλαξη».

Ικανοποίηση για την πορεία των εμβολιασμών

Για ικανοποίηση όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τοποθέτησής του σημειώνοντας πως υπάρχουν τα αποθέματα έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί όσο σύντομα επιθυμεί.

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

Έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα της οικονομίας τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου ανταποκρίνονται πλήρως στις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να συναινεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία λέγοντας πως η πρώτη είναι να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό δίνοντας το παράδειγμα των περιπτώσεων που οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα και θα έπρεπε η Τουρκία να δεχθεί να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν πρόκειται να λάβει άλλη εντολή.

{https://www.youtube.com/watch?v=NWKnl6LHxGw}

Συναγερμός στην Κρήτη για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Έκκληση του περιφερειάρχη για εμβολιασμό των πολιτών

Προειδοποιητικά μηνύματα για τον κίνδυνο ευρύτερης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, απηύθυνε ο περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, και επισημαίνοντας τους κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού από την διασπορά της μετάλλαξης, ο περιφερειάρχης τονίζει πως «όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Αρναουτάκης: «Τους τελευταίους μήνες δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες θωρακίζουμε το νησί μας απέναντι στην πανδημία. Το διάστημα αυτό κερδίσαμε πολλές μάχες. Σήμερα, αυτό που προέχει είναι να ενταθούν οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

«Η διασπορά της μετάλλαξης "Δέλτα" εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, για το σύστημα υγείας, για τη συνέχιση των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νησί μας. Όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους. Το εμβόλιο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στην Covid-19. Αυτήν την κατάκτηση της επιστήμης, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με τη ζωή μας. Μην το καθυστερείς προστάτευσε τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς», καταλήγει ο κ. Αρναουτάκης.

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Κρήτη

Την ανησυχία τους για την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ειδικότερα για την κατάσταση των αυξημένων κρουσμάτων στην Κρήτη, εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης (24/06) ομάδα επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε διαδικτυακά, με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα.

Να σημειωθεί ότι η Κρήτη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αυτή την στιγμή, με τα περισσότερα κρούσματα από όλη τη χώρα να φέρουν το εν λόγω στέλεχος -19 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- μία αύξηση η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φρενάρισμα» των εμβολιασμών, μετά την απώλεια της 44χρονης στις 31Μαΐου.

Να θυμίσουμε ότι η 44χρονη γυναίκα που κατέληξε στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, και είχε εμφανίσει θρόμβωση αμέσως μετά τον εμβολιασμό της. Εκτιμάται ότι το περιστατικό αυτό, έχει δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο και έντονο προβληματισμό, με αποτέλεσμα, να σημειώνεται διστακτικότητα στους πολίτες και να μην εμφανίζονται ή να ακυρώνουν τα ραντεβού τους.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ενώ οι επιδημιολόγοι είναι βέβαιοι, ότι το στέλεχος ΔΕΛΤΑ, προήλθε από τους τουρίστες.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι η μοναδική ασπίδα αυτή την στιγμή που έχουμε, είναι ο εμβολιασμός και μάλιστα ο πλήρης με τις δύο δόσεις, μία στρατηγική την οποία υποστηρίζει με θέρμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη (23/06) στην ενημέρωση στο υπ. Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο άμεσος και πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις, φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για το μεταδοτικό στέλεχος ΔΕΛΤΑ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν αύξηση στην κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά το «φρενάρισμά» του, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι πολίτες.

Φαίνεται, πάντως, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι αυτό που θα μας απασχολήσει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Ισραήλ, μία χώρα πρότυπο στους εμβολιασμούς, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι εμβολιασμένη, εμφάνισε αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους, με αποτέλεσμα να επανέλθει και πάλι η χρήση της μάσκας.

Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στο Ισραήλ εκτιμάται ότι προκλήθηκε από την είσοδο της παραλλαγής Δέλτα, η οποία προήλθε από την Ινδία, λόγω της έλλειψης ελέγχων στο αεροδρόμιο Ben-Gurion - την κύρια πύλη εισόδου της χώρας.

Πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου: Ο Τσιόδρας πρότεινε lockdown σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, διαψεύδει το υπουργείο Υγείας

Ο Σωτήτης Τσιόδρας φέρεται να πρότεινε, μάλιστα, lockdown σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπως αποκάλυψε, μιλώντας, σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, αλλά το βράδυ της Παρασκευής (25/06) το υπουργείο Υγείας διέψευδε αυτό το γεγονός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό «CRETA», ο Νίκος Χαλκιαδάκης φέρεται να αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και δημάρχων του νησιού, προτάθηκε η επιστροφή σε καθεστώς lockdown, μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού στο Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαλκιαδάκης, φέρεται να ανέφερε ότι ο κ. Τσιόδρας πρότεινε τον εκ νέου εγκλεισμό για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι οποίες τελικά επέστρεψαν στο «πορτοκαλί» του επιδημιολογικού χάρτη.

«Ευτυχώς εχθές τη σώσαμε την παρτίδα. Με παρέμβαση των φορέων του νησιού, αλλά και του Πρωθυπουργού, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα κάτι τέτοιο, αφού ξεκινάει μόλις ο τουρισμός», τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καταστροφικό, αλλά ευτυχώς απετράπη εγκαίρως. «Η μετάλλαξη αυτή θα πάει σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε προφυλαγμένοι και ασφαλείς. Το μόνο που μας σώζει είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Χαλκιαδάκης.

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη

Στην Κρήτη, με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά εμβολιασμών ανά νομό διαμορφώνονται ως εξής:

Λασίθι: 40,84%
Χανιά: 29,38%
Ηράκλειο: 28%
Ρέθυμνο: 26,82%

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για τη Μετάλλαξη Δέλτα, ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι «27» ηγέτες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις.

Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.»

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX.

«Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

Keywords
lockdown, δελτα, παιδια, το νησι, εν λόγω, ελευθέριος βενιζέλος, ελλαδα, κρητη, νέα, μερκελ, euro, βρυξέλλες, lifestyle, ΕΟΔΥ, λύση, youtube, εμφάνιση, εκπα, οφείλεται, ηρακλειο, AstraZeneca, θεσσαλονικη, βενιζελος, δελτα, καλοκαιρι, συμμετοχή, προσφορες, δραση, κινηση στους δρομους, κικιλιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, ελευθερια ελευθεριου, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, περιφερεια κρητης, κοινωνια, χωρες, το θεμα, αλφα, γερμανια, γυναικα, εκπα, εψιλον, θεμα, θρομβωση, ινδια, ισραηλ, κοντρα, λονδινο, νεα μετρα, νησι, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, ρεθυμνο, τα νεα, υγεια, ωρα, youtube, αγωνια, αεροδρομιο ελευθεριος βενιζελος, αεροδρομιο, αυξηση, αιτησεις, αλληλεγγυη, ασπιδα, απωλεια, αττικη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δωσει, εγινε, εγρηγορση, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελευθερια, ελευθέριος βενιζέλος, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, ενεργα, ενημερωση, εν λόγω, εμφάνιση, επικοινωνια, επρεπε, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπομονη, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κυρια, λασιθι, λύση, λογο, μαθηματικα, μειζον, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μοντελα, νικο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, οφείλεται, παμε, πεμπτη, περιφερειακο, πολιτεια, ραντεβου, ρυθμοι, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, σχεδιο, ταξιδια, τουρκια, τουρισμος, υπουργειο υγειας, φτανει, χρωμα, ψηφιακο, δικαιωμα, εξυπνα, euro, γκικας, ηγετες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, lifestyle, πληροφοριες, σωτηρης, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα