Μετά από σχεδόν ένα δεκαήμερο αφωνίας, ξεκινάει το πρώτο crash test των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από σχεδόν ένα δεκαήμερο αφωνίας, ξεκινά σήμερα το πρώτο τεστάρισμα των συμμετεχόντων στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην οποία οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να λάβουν τον λόγο.

Μάλιστα, η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αποτελέσει, όχι μόνο το πρώτο, αλλά ίσως και το ιδανικότερο πεδίο τεσταρίσματος

των υποψηφίων και της πλατφόρμας του καθενός από αυτούς. Και αυτό, διότι οι συγκεκριμένες ομιλίες δεν θα γίνουν στο περιβάλλον του κλειστού κομματικού ακροατηρίου, αλλά έναντι όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Περισσότερο από όλα, έχει σημασία ότι θα βρεθούν σε σχετικά άμεση σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθότι οποιοσδήποτε αναδειχθεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο δίμηνο, θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει στις εκλογές μετά από 4 χρόνια. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο ότι τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες ως υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα στοχεύσουν σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο να δείξουν ότι αποτελούν την καλύτερη απάντηση απέναντι στην «παντοκρατορία Μητσοτάκη».

Ποιους θα ακούσουμε στη βουλή

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που αναμένεται να μιλήσουν με το μυαλό τους στην προοπτική να τρέξουν στη συνέχεια και στην εσωκομματική κούρσα, τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να είναι σχεδόν ή απολύτως αποφασισμένη και μάλλον κρατά κλειστά τα χαρτιά της προκειμένου να μην αποκαλύψει τη στρατηγική της, αλλά και για να μην "κάψει" την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της. Αν ισχύουν τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι στο ενδιάμεσο έχει αποσυρθεί από την κούρσα ο Αλέξης Χαρίτσης, κατόπιν συνεννόησης με τη ίδια και προκειμένου να τη στηρίξει.

- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, "το σκέφτεται" επίσης σοβαρά να καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται ως μια απλή εκπροσώπηση της Ομπρέλας, στην οποία ανήκει, αλλά ως κάτι με ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, στηρίξεις και απεύθυνση.

- Αρκετά αποφασισμένος να δοκιμάσει την τύχη του σε πολύ μεγαλύτερα ακροατήρια από αυτά της περιφέρειας Χανίων εμφανίζεται να είναι και ο Παύλος Πολάκης, με πολύ διαφορετικά, όμως, χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους, δηλαδή όχι τον θεσμικό προγραμματικό λόγο, αλλά κυρίως μια κρουστική ρητορική η οποία απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα.

- Αντιθέτως, θολό παραμένει το τοπίο στην πλευρά της παλιάς πλειοψηφίας, στην οποία φαίνονται να υπάρχουν διάφορες σκέψεις για Ρένα Δούρου, Νίκο Παππά ή ακόμη και τον προσωρινό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Μάλλον καμία από αυτές τις υποψηφιότητες δεν μοιάζει να είναι "ανταγωνιστική" και για αυτό μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κυριου Παππά θα είχε τον χαρακτήρα τασσικής καταγραφής, κυρίως με τη ματιά στο εσωκομματικό τοπίο της επόμενης μέρας.

Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση, χθες συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος το τριήμερο των προγραμματικών. Προτεραιότητα της Κουμουνδούρου είναι να πείσει ότι μπορεί ξανα να εδραιωθεί ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, να αναδείξει τον προγραμματικό της λόγο για όλα τα θέματα, καθώς και τη στρατηγική που προτείνει για την κατεύθυνση της Ελλάδας στο μέλλον.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΦΗ_ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ #ΥΠΟΨΗΦΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, ΣΥΡΙΖΑ,meta, syriza