Μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία και επαναλειτουργία της Χάλκης στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν - Ελπιδοφόρου

Εκτακτη συνάντηση είχε στη Νέα Υόρκη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου στο ξενοδοχείο Cipriani του Μανχάταν όπου είχε καταλύσει ο κ. Ερντογάν και τέθηκαν κρίσιμα, ανοικτά ζητήματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τον πρόεδρο συνόδευε ο στενός του συνεργάτης κ. Ομέρ Τσελίκ, που έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε

να δει τον κ. Ελπιδοφόρο λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και στην αναγκαιότητα της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Επίσης, ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησε με τον κ. Ερντογάν την προοπτική επαναλειτουργίας της Χάλκης, όπου σημειωτέον ο κ. Ελπιδοφόρος έχει διατελέσει ηγούμενος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε για το έργο της Αρχιεπισκοπής, προσκάλεσε τον κ. Ελπιδοφόρο να τον επισκεφθεί στην Τουρκία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα