Μειωμένο ωράριο για τις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4599/2019 oι διατάξεις του οποίου προβλέπουν μειωμένο διδακτικό ωράριο για τις μητέρες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Η μείωση του ωραρίου θα ισχύει από την ημέρα γέννησης του παιδιού και εφόσον αυτό βρίσκεται σε ζωή και δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο ωρών εβδομαδιαίως για τα δύο πρώτα χρόνια. Εναλλακτικά, η φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου

ωραρίου της προαναφερθείσας περίπτωσης, δικαιούται, για την ανατροφή του τέκνου της, άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως τριών μηνών και δεκαπέντε ημερών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε, σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικού.

Τις συγκεκριμένες άδειες δικαιούνται και η ανάδοχη και η θετή μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών, αμέσως μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας.

Το χρονικό διάστημα της εν λόγω άδειας, λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Κάθε δαπάνη για την εφαρμογή του παρόντος καλύπτεται είτε με συγχρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναλόγως της χρηματοδότησης εκάστης θέσης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν οι μητέρες αναπληρώτριες εκπ/κοί ή μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών διάρκειας έως 3 μηνών και 15 ημερών, αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (ήτοι, μετά την άδεια λοχείας).

Παράλληλα, επιδιώκεται η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπ/κών, φυσικών ή θετών ή ανάδοχων μητέρων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των συνθηκών, καθώς οι τελευταίες υπηρετούν συχνά σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Εξάλλου, η ως άνω άδεια ανατροφής αφορά στην κάλυψη πραγματικών και όχι τεκμαιρόμενων αναγκών, εξ ου και δεν δίνεται η δυνατότητα να ληφθεί από το σύζυγο.

Η άδεια χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης της αναπληρώτριας, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά το χρονικό διάστημα αυτής, και συνοδεύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), στην οποία δηλώνεται ότι ο σύζυγος δεν κάνει παράλληλη χρήση αντίστοιχης διευκόλυνσης. Αλλαγή του χρονικού διαστήματος της άδειας που αιτείται η αναπληρώτρια δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων. Σημειώνεται, τέλος, ότι η άδεια ανατροφής τέκνου αναπληρώτριας χορηγείται άπαξ, σε συνεχές χρονικό διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (λοχείας) και δεν διακόπτεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα