Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα - Live οι ειδήσεις από τoν χορό των Ρίχτερ στη Αττική (vid + photo)

Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Αθήνα στις 14:12, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην Μαγούλα. Συνεχής ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις για τον μεγάλο σεισμό που σήκωσε στον πόδι την Αθήνα και όλη την Αττική. Στους δρόμους Πυροσβεστική και Αστυνομία, ελικόπτερο Super Puma

πάνω από την Αθήνα. Υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά αφορούν παλιά κτίρια εγκαταλελειμμένα ενώ κτίρια κατέρρευσαν σε Δραπετσώνα και Πετράλωνα

Ο σείσμος στην Αθήνα, είχε επίκεντρο 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας. Πληθαίνουν οι αναφορές για ζημίες στο κέντρο της Αθήνας, ενω εντοπίζονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Συγκεκριμένα 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Αυτή τη στιγμή κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Όσον αφορά τις γραμμές του μετρό, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γραμμη 2 έχουν εντοπιστεί 7 σημεία με σπασμένη ρευματοφόρο, ενώ υπάρχει αναφορα για 13- 14 ραγίσματα στην τριτη ράβδο. Σε όλη τη γραμμη η κινηση των συρμών δεν ξεπερνά τα 20 χλμ, ενώ και στη γραμμή 3 οι συρμοί κινούνται με 20 χλμ. Το μετρο ειναι σχεδιασμενο να αντεχει σεισμό μεγέθους έως 8 Ριχτερ , για αυτο και δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική έχει δεχθεί 12 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στην Αθήνα και κυρίως στη λεωφόρο Αμαλίας στην Κυψέλη και στην πλατεία Βάθης. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας αλλά και στις εξόδους των εθνικών οδών.

Υλικές ζημιές προκάλεσε στη Βουλη ο σεισμός. Έσπασαν τζάμια στην έκθεση που βρίσκεται στο περιστύλιο. Εκκενώθηκε το κτίριο και ο παιδικος σταθμός της Βουλης. Ο Τασουλας έδωσε εντολή να φύγουν νωρίτερα οι υπάλληλοι

Σοβάδες έπεσαν στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 14:13.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Ανάλογο το σκηνικό και στο νοσοκομείο Έλενα, όπου επίσης έπεσαν σοβάδες χωρίς ωστόσο να αναφερθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι σοβάδες έπεσαν και από κτίριο της οδού Πατησίων, όπου τραυματίστηκε ελαφρά μία τουρίστρια. Μάρμαρα αποκολλήθηκαν και από το Δημαρχείο της Αθήνας από τον σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα.

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ακινητοποιημένα παραμένουν τα οχήματα σε αρκετούς δρόμους της πρωτεύουσας και στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα.

Αναλυτικά προβλήματα υπάρχουν σύμφωνα με την τροχαία εντοπίζονται στους εξής δρόμους:

Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος) Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος) Λ. Κηφισού (από παραλιακη εως Αθηνών) Αλεξάνδρας

Κατεχάκη (ρεύμα προς Ηλιούπολη)
Λ. Κηφισίας (άνοδος)
Λ. Κηφισίας (κάθοδος)
Βασ. Σοφίας (άνοδος)
Βασ. Σοφίας (κάθοδος)
Βασ. Κωνσταντίνου
Ακαδημίας
Πανεπιστημίου
Σταδίου
Βασ. Αμαλίας
Λ. Ποσειδώνος (Αλίμου έως Καραϊσκάκη -ρεύμα προς Πειραιά)- ΥΨΟΣ Λ.ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
Λ. Ποσειδώνος (Καραϊσκάκη έως Αλίμου-ρεύμα προς Γλυφάδα)- ΠΑΛΑΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΕΩΣ ΟΔΟ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
Λ. Ποσειδώνος (Πηγαδάκια έως Αλίμου - ρεύμα προς Πειραιά)
Λ. Ποσειδώνος (Αλίμου έως Πηγαδάκια- ρεύμα προς Γλυφάδα).

Ήδη έγινε έλεγχος στα τουνελ του μετρό για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Οι χρήστες των social media αναρτούν βίντεο από τα 15 αυτά δευτερόλεπτα που ταρακούνησαν την Αθήνα.

{https://twitter.com/Tarekhmeid/status/1152201063837159424?s=20} 

{https://twitter.com/AsraNomani/status/1152180638751105026?s=20}

 {https://twitter.com/itsbeats/status/1152190401048186880?s=20}

 {https://twitter.com/NikasSotiris/status/1152184890777120768?s=20}

{https://twitter.com/VaismanJulio/status/1152206362895667200?s=20}

{https://twitter.com/binajeel/status/1152186324574756865?s=20}

Ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αθήνα εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν αναφερθεί δεκάδες περιπτώσεις με εγκλωβισμένους σε ασανσέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Οχήματα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας.Πληροφορίες για διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας.Ο κ. Παπαζάχος, ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, σημείωσε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Έως τώρα έχουν καταγραφεί αρκετοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να υπολογίζεται στα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Στην Ερμού 90, έχει καταρρεύσει ακατοίκητο κτίριο, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.Υπάρχει άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

 

Με έκτακτα δελτία μεταδίδουν την είδηση του ισχυρού σεισμού στην Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Με τον κύριο όγκο της είδησης να κάνει λόγο για πανικό που επικράτησε στον κόσμο από την ισχυρή δόνηση κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ο διεθνής Τύπος αναφέρεται σε εκκενώσεις κτιρίων από τυος πανικόβλητους πολίτες.

«Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την πρωτεόυσα της Ελλάδας, πλήττοντας τις τηλεπικοινωνίες και προκαλώντας διακοπές ρεύματος στην Αθήνα», μεταδίδει σε έκτακτη είδηση και το βρετανικό BBC.

«Σεισμός χτύπησε την Αθήνα» αναφέρει το ABC News, που μιλά και για τις κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ.

{https://twitter.com/globeandmail/status/1152197195149348864?s=20}

«Ισχυρός σεισμός έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας», μεταδίδει ο «Independent» μεταδίδοντας εικόνες από το Σύνταγμα.Την είδηση του πανικού μετέδωσε πρώτα το Associated Press διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

CBS και πολλά ακόμη ξένα δίκτυα αναφέρουν επίσης ότι ο σεισμός μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά στούντιο, καθώς επίσης ότι ήταν ο ισχυρότερος μετά τον σεισμό του 1999.

{https://twitter.com/Kushshiva/status/1152201509389656064?s=20}

Ανάλογη εικόνα και από τα γερμανικά μέσα.

 

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Keywords
σεισμος, αθηνα, live, ειδήσεις, photo, σεισμος τωρα, αττικη, ριχτερ, διακοπες ρευματος, abc news, associated press, super, puma, χλμ, ΑΠΘ, μετρο, τριτη, κινηση, ριχτερ, βουλη, πειραιας, media, twitter, ελλαδα, bbc, abc, news, independent, συνταγμα, press, cbs, κινηση στους δρομους, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, τελος ακινητων, γσ πατησιων, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, μιλα, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητο, εθνικη, εικονες, πυροσβεστικη, σημερινη, ωρα, abc, bbc, news, puma, ασανσερ, βορεια, βρισκεται, γερμανικα, δοθει, δραπετσωνα, δικτυα, δονηση, εγινε, ελενα, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, ενημερωση, ερμου, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, κινηση, κηφισιας, κυψελη, κομβος, κτιριο, κτιρια, ληψη, λογο, νοσοκομειο ελενα, οχηματων, οχηματα, προβληματα, ρευμα, συγκεκριμενα, τυπος, τριτη, τροχαια, χαος, χλμ, ψυχραιμια, abc news, associated press, super, δημοτικα, ειδησης, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, media, μπροστα, νοσοκομειο, ογκο, πληροφοριες, press, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα