Με τροπολογία Αχτσιόγλου επιταχύνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ έκανε γνωστό ότι εντός της εβδομάδας και θα κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αύξηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news η τροπολογία θα κατατεθεί την Πέμπτη στο κοινοβούλιο

Εντός

της εβδομάδας κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου η διαδικασία αλλαγής του κατώτατου μισθού, με πιθανή αύξησή του. Με τον κοινωνικό διάλογο που θα ακολουθήσει, ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει έως τις αρχές Ιανουαρίου. Τάδε έφη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Antenna.

Όπως προανήγγειλε η αρμόδια υπουργός, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων και την εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, η κυρία Αχτσιόλου επανέλαβε ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά, ούτε διαρθρωτικά. Άλλωστε υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070, την οποία έχουν αποδεχθεί και οι ευρωπαίοι. Συνεπώς, εάν δεν εφαρμοστεί το μέτρο δεν δημιουργείται οικονομικό κενό. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίστανται εναλλακτικά σενάρια.

Σχετικά με τη διαδικασία της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι μόλις σήμερα, επεκτάθηκε η έβδομη σύμβαση, του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι και η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση της χώρας, Θα εξεταστούν άλλες 20 συμβάσεις. Για το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης η κυρία Αχτσιόγλου προέβλεψε ότι έως το τέλος του έτους θα εκδοθούν και οι 43.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα