Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία αν ολοκληρώθει η αγορά των ρωσικών S-400

Λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να ολοκληρώσει κανονικά την διαδικασία παραλαβής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τέθηκε στο τραπέζι τραπέζι του προϋπολογισμού για το 2019, καθώς στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται τροπολογία που ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, να συντάξουν νέα έκθεση, στην

οποία θα γίνεται η περιγραφή του είδους των αμερικανικών κυρώσεων.

Μάλιστα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κανένας από τους διαθέσιμους πόρους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας» πριν από την σύνταξη και παράδοση της επίμαχης έκθεσης στο Κογκρέσο.

Οι σχετικές αναφορές στο κείμενο του προϋπολογισμού, στηρίζονται και επικαλούνται την παράγραφο 231 του νόμου για την αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και στην Ευρασία (Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act) που είχε ψηφιστεί το 2017.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά χτες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν, πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τον ρώσο πρέοδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ώστε να μην αγοράσει η Άγκυρα τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

«Σχετικά με τους S-400, όλοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική ηγεσία μάς ασκεί μεγάλες πιέσεις για αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα