Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, «καμπανάκι» από ΠΦΣ

Ο αριθμός των αντιγριπικών εμβολίων που έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα, προκαλεί προβληματισμό σε υγειονομικούς φορείς.

Με αργούς ρυθμούς προχωράει ο αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ στάθηκε στη σημασία εμβολιασμού κατά της γρίπης, καθώς υπάρχει πληθυσμός που παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ΠΦΣ

μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια. «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς» σχολίασε με ανακοίνωσή τους.

Έτσι, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου διότι ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19. Γι' αυτό, συνέστησε να δοθεί έμφαση στη σημασία των αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης λοιμώξεων που διατίθενται σήμερα:

την εκτεταμένη εφαρμογή του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης, τη διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ) έως ότου επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας μέσω των εμβολιασμών κατά της SARS-CoV-2 ή / και μέσω της φυσικής λοίμωξης Η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε το 2020-2021

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα την Περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο ΠΦΣ εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους:

γενικά μέτρα πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του SARS CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης, μείωση των επισκέψεων του κοινού στις υγειονομικές δομές για αναζήτηση περίθαλψης. ο τεράστιος φόρτος εργασίας στις δομές περίθαλψης και η επικέντρωση των πλείστων προσπαθειών στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης ελαχιστοποίησαν το ενδιαφέρον για τη περαιτέρω διερεύνηση των αρνητικών για SARS-CoV-2 αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όσον αφορά τον εκμηδενισμό των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη κατά την περίοδο 2020 – 2021, ο ΠΦΣ σχολιάζει ότι οφείλεται «και στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού με τους πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ισχυρή σύσταση για αντιγριπικό εμβόλιο σε ορισμένους πληθυσμούς

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και με δεδομένο ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα) Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες. Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ) και παιδιά με ΔΜΣ>95ηΕΘ Τμήμα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα 7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών• επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ). Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους Άστεγοι. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών).

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΦΣ,pfs