Με αυτά και με εκείνα τον Τσίπρα «ξεγραμμένο» δεν το λες

Θα αποσυρθεί το ψηφισμένο από την κυβέρνηση μέτρο της περικοπής των συντάξεων; Και αν ναι, πότε;

Η κυβέρνηση στο ερώτημα αυτό εκπέμπει σιγουριά. Θα ήταν πολιτικά εγκληματικό να σηκώσει το θέμα χωρίς να έχει κάτι χειροπιαστό. Βέβαια η επικοινωνία στην Ελλάδα των 3,5 μνημονίων είναι το παν όποτε όλα είναι πιθανά.

Βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη βασίζονται σε ορισμένα δεδομένα. Δεδομένο πρώτο, οι δανειστές αναφέρουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο άρα από την στιγμή που η χώρα πιάνει τους στόχους,

στην ουσία είναι αχρείαστο.

Δεδομένο δεύτερο και κυριότερο, είναι ότι μέσω της ακύρωσης ή έστω της αναστολής του μέτρου η κυβέρνηση παίζει την πολιτική της επιβίωση. Στελέχη της κυβέρνησης ξέρουν ότι η ακύρωση του μέτρου μπορεί να γυρίσει το χαρτί, μπορεί να είσαι άσσος στο μανίκι για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένας χριστουγεννιάτικος μποναμάς με ολίγον μέρισμα, αναδρομικά και ακύρωση του μέτρου των συντάξεων, σε συνδυασμό με καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργούν άλλα δεδομένα ενόψει των εκλογών.

Αντίθετα, εφαρμογή του μέτρου θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης, ίσως επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία συντριπτική ήττα.
Όπως προανέφερα όμως, αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, διότι η κυβέρνηση απλά δεν θα το «σήκωνε» τόσο πολύ επικοινωνιακά.

Πλέον, όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την προσπάθεια της χώρας και προσωπικά του πρωθυπουργού. Και εδώ είναι το παράδοξο. Ο άνθρωπος που έφερε την χώρα πιο κοντά στην χρεοκοπία, έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων του. Στήριξη που δεν είχε κανένας «μνημονιακός» πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε ο αγαπημένος των δανειστών. Εφάρμοσε πιο πιστά από τους προκατόχους του το μνημόνιο και οι εταίροι του το πιστώνουν. Και αυτό δεν το κρίνω ως κακό. Οι στιγμές του εξαμήνου του 2015 ήταν δραματικές και υπήρχαν δύο δρόμοι. Όποιον και από τους δύο να διάλεγε οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές τόσο για τον ίδιο όσο και για την χώρα.

Κλείνοντας λοιπόν, η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά προβλήματα αλλά όχι δυσεπίλυτα. Και όπως προείπα επειδή σε δύσκολες περιόδους τα πάντα στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι η επικοινωνία, η κυβέρνηση μπορεί να γυρίσει το χαρτί.

Keywords
Τυχαία Θέματα