Μαύρα σύννεφα πάνω από τον τραπεζικό κλάδο - Οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και οι αντιδράσεις

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξαν οι μαζικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς 24 εργαζόμενοι του πρώην RBU αρνήθηκαν να  μετακινηθούν στη νέα εταιρία Intrum.

Οι απολύσεις γνωστοποιήθηκαν με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρεται ότι η απόφαση καρατόμησης των 24 τραπεζοϋπαλλήλων (περίπου το 1/10 του προσωπικού του πρώην RBU, που παραμένει επί τρίμηνο στο «ψυγείο») εγκρίθηκε από το ΔΣ της τράπεζας

Δεν

είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που «φοβούνται» ότι αυτή η κίνηση θα ανοίξει την κερκόπορτα για περισσότερες μαζικές απολύσεις στον τραπεζικό τομέα.

Στο e mail - αγγελτήριο των απολύσεων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας.

Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους».

«Απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων δεν έγιναν στα 10 χρόνια των μνημονίων, όταν το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικοί παράγοντες στο «Σin», προειδοποιώντας ότι οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της στις 17 Οκτωβρίου καλούσε τη διοίκηση της Πειραιώς να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση σε νέες θέσεις των 350 εργαζομένων που παρέμειναν στην τράπεζα. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά με την έναρξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, τονίστηκε ότι η ΟΤΟΕ δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση της συμφωνίας. «Αυτό ισχύει για όσους πήγαν στην AFS αλλά και για όσους έμειναν στην τράπεζα», υπογραμμιζόταν.

Επίσης, το κείμενο ανέφερε ότι: «Η Ε.Γ. της ΟΤΟΕ, με ομόφωνη απόφασή της, καλεί τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ολοκληρώσει την υλοποίηση της συμφωνίας, στο σύνολο των όρων της, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

OTOE: Αιτία πολέμου οι 24 απολύσεις

Αιτία πολέμου χαρακτηρίζει σε αποψινή ανακοίνωση η ΟΤΟΕ τις 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU της Πειραιώς, τονίζοντας ότι «η τράπεζα επιδιώκει την ρήξη και θα την έχει»!

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, τονίζεται ότι ο κλάδος προχωρά άμεσα σε κινητοποιήσεις και καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων, αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη.

Επίσης αναφέρονται τα εξής: «Είναι πραγματικά αδιανόητο σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις».

Η ΟΤΟΕ ανακοινώνει συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, με πρώτη σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα