Μάτι: Η τραγωδία που «έκαψε» την εικόνα του Τσίπρα - Οι ευθύνες, το κότερο και οι κάλπες - Το πολιτικό μήνυμα της καταστροφής

Στις 26 Ιουλίου 2018, κι ενώ ακόμα οι καπνοί σκέπαζαν το Μάτι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με την συμμετοχή του τότε κυβερνηικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Κυρίως όμως, όπως φάνηκε ξεκάθαρα, να χτίσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από τον πρωθυπουργό για τις ευθύνες του, τις ώρες που καίγονται παιδιά, γονείς και παππούδες. Μία συνέντευξη σταθμός

στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου κατά την οποία επιχειρήθηκε να αποδοθούν οι ευθύνες λίγο σε εμπρησμό και λίγο σε ένα φυσικό φαινόμενο που ούτε ο Θεός μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο τότε πρωθυπουργός Τσίπρας συμμετείχε (εν γνώσει του όπως αποκάλυψε ο ίδιος προεκλογικά στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ) σε μία τηλεοπιτκή επίσκεψη ενημέρωσης στο αρχηγείο των επιχειρήσεων όπου κανείς δεν του είπε οτι υπήρχαν νεκροί.

Ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας παρουσίασε ντοκουμέντα τα οποία αποδείκνυαν οτι την ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε ζωντανή σύνδεση στο κέντρο επιχειρήσεων, οι υπουργοί του γνώριζαν οτι υπήρχαν νεκροί κι όταν εκείνος ρώτησε δεν του είπε κανείς τίποτα. Γιά ένα ολόκληρο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας και οι αποτυχημένοι υπουργοί - σκηνοθέτες του στο Μάτι (Τζανακόπουλος – Τόσκας) δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πουν την αλήθεια οτι ο πρωθυπουργός ήξερε για τους νεκρούς.

Για έναν ολόκληρο χρόνο οι αποκαλύψεις περί των στημένων κυβερνητικών επισκέψεων και η αποτυχία συντονισμού στην πυρόσβεση και την προστασία ανθρώπων και περιουσιών δεν συγκίνησαν κανέναν στο Μαξίμου. Βγήκαν στο φως ντοκουμέντα, συνομιλίες, όλα με χρονικές αποτυπώσεις και βέβαια δεν υπήρξε καμία «ασύμμετρη απειλή εμπρησμών». Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαλύψει μερικώς το μυστικό του, όταν βρέθηκε προ των εθνικών εκλογών και αφού είχε χάσει με περίπου δέκα μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. στην κάλπη των ευρωεκλογών.

«Δεν ήξερα οτι μεταδιδόταν σε ζωντανή σύνδεση και μετά ρώτησα τους υπουργούς μου που είδα με παγωμένα πρόσωπα, γιατί είστε έτσι; Μου απάντησαν, ξέρετε κ. πρόεδρε μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί». Από τις εξηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ όπου ρωτήθηκε για αυτό, προκύπτουν εύκολα μερικά πολιτικά συμπεράσματα:

1) O ίδιος δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να απαντήσει αυτοβούλως στην ελληνική κοινωνία για την οποία νοιάζεται, την αλήθεια για εκείνο το βράδυ

2) Επέρριψε την ευθύνη για την άρνηση των υπουργών να απαντήσουν για νεκρούς στην ζωντανή σύνδεση που υπήρχε με την κάμερα εκείνη την ώρα. Αρα, όπως είπε, δεν γνώριζε οτι υπήρχε εντολή να μεταδίδεται ζωντανά η επίσκεψή του εκείνη την ώρα πράγμα εξίσου τραγικό.

3) Εάν αυτή τη φορά είπε αλήθεια, κάτι το οποίο εξίσου ελέγχεται, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για τα επικοινωνιακά που έδωσε εντολή ερήμην του πρωθυπουργού να γίνεται σκηνοθετημένη παράσταση η επίσκεψη Τσίπρα στο αρχηγείο.

4) Εάν πρόκειται για τον Δ. Τζανακόπουλο ή (και) κάποιον άλλον τότε κακώς έριξε εκεί τις ευθύνες από την στιγμή που έχει επιλέξει να τους κρατά δίπλα του.

5) Εάν ένας πρωθυπουργός πηγαίνει στο συντονιστικό κι ενώ αποδεδειγμένα υπάρχουν νεκροί και ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα ενώ το ξέρουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί του, τότε η ευθύνη βαραίνει και τον ίδιο για την ποιότητα των υπουργών που επέλεξε.

Το κότερο

Οσο η φωτιά έκαιγε ακόμα στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μάτι αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία, όσο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε να μην δίνει απαντήσεις για εκείνο το βράδυ αφήνοντας να κατισχύει η εικόνα της ξεχαρβαλωμένης , ανίκανης και ασυντόνιστης κυβέρνησης, ήρθαν οι φωτογραφίες από τις διακοπές του ένα μήνα μετά την τραγωδία να θολώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα του. Στο κότερο της Παναγοπούλου, με πούρο να αγναντεύει ξέγνοιαστος το πέλαγος. Κι εκεί οι απαντήσεις περί ιδιωτικότητας και οικογένειας δεν έπεισαν κανέναν.

Ο πιο βασικός λόγος είναι απλός: Ο μέσος έλληνας εάν ήταν στη θέση του δεν θα επέλεγε τέτοιου είδους διακοπές μετά την τραγωδία αλλά κάτι πιό ταπεινό. Πέραν του γεγονότος οτι ο μέσος έλληνας δεν θέλει τον πρωθυπουργό του να διακοπεύει στα κότερα της ...ολιγαρχίας. Αυτής που με πάθος έλεγε οτι πολεμά.

Οι εκλογικές απώλειες

Ολα τα παραπάνω συντείνουν στο γεγονός οτι ο πρωθυπουργός έχασε πολλαπλώς από όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια αλλά και μετά την τραγωδία. Τσαλακώθηκαν ανθρώπινες αξίες, αριστερές ( ή σκέτες) αρχές, κάτι που κοστίζει πολύ περισσότερο από μία πολιτική αποτυχία σε ένα γεγονός. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και μάλιστα πολύ πριν τις φωτογραφίες στο κότερο είναι πάντως εντυπωσιακές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2018 κερδίζει 1,5 μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου, ( PULSE για τον ΣΚΑΙ) δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την φωτιά σημειώνει άνοδο.

Ωστόσο στην σχετικη κάρτα για το Μάτι αποτυπώνεται οτι το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν αρνητικά τον χειρισμό της κυβέρνησης. Οι μετρήσεις αυτές όποτε έγιναν για το Μάτι έδειχναν αυτή την εικόνα, μέχρι που ήρθαν οι αποκαλύψεις για τον συντονισμό αλλά και τις διακοπές Τσίπρα στο κότερο. Αυτές στάθηκαν ικανές να στείλουν οριστικά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στην απέναντι μεριά αφού η αρχική στάση αναμονής και στήριξης που έδειξαν τον Σεπτέμβριο μετατράπηκε σε απόφαση διαζυγίου μεταγενέστερα, εννοείται σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα και εκτιμήσεις , ξεχωριστά για τον κάθε ψηφοφόρο.

Εάν επιχειρήσει κανείς να δώσει επιστημονική απάντηση για το αν από μόνο του το Μάτι στοίχισε εκλογικά στον Τσίπρα ( στο σύνολο του πληθυσμού όχι μόνο στην πληγείσα περιοχή όπου συντρέχουν άλλα χαρακτηριστικά) η απάντηση είναι πως όχι.

Συνδυαστικά όμως, όπως εξηγούν στο Dikaiologitika News πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, σίγουρα για ένα ικανό κομμάτι του πληθυσμού, το Μάτι ήταν ανάμεσα στα τρία – τέσσερα βασικά πράγματα που επηρεάζουν την ψήφο ενός ψηφοφόρου, όταν αυτός διαμορφώνει την τελική του άποψη για το τι θα κάνει στην κάλπη.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ για την «παράσταση» με την κάμερα και το οτι οι υπουργοί γνώριζαν για νεκρούς αλλά δεν μίλησαν λόγω ζωντανής σύνδεσης, που έγινε λίγες μέρες πριν τις εθνικές κάλπες σίγουρα έφερε μπροστά το θέμα της τραγωδίας και των πολιτικών ευθυνών του Αλέξη Τσίπρα για αυτή ώστε κάποιος να διαμορφώσει πια σαφή άποψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα