Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία: Γερμανία, Ιταλία ζητούν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift, «ελέγχουμε το Κίεβο» λέει ο Ζελένσκι (εικόνες, βίντεο)

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, και ο ουκρανικός στρατός παλεύει ενάντια στη Ρωσία με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ο Μπάιντεν έστειλε βοήθεια, ενώ οι χώρες που είναι υπέρ του αποκλεισμού Swift της Ρωσίας όλο και αυξάνονται. Επίσης νωρίτερα έγινε γνωστή η είδηση ότι όποιος περπατάει στους δρόμους της Ουκρανίας από τις 17:00 έως 08:00 θα

αντιμετωπίζεται ως εχθρός.

Στηρίζει η Ελλάδα τον αποκλεισμό Swift της Ρωσίας. Έδωσε το πράσινο φως ο Μάριο Ντράγκι πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Βίκτορ Ορμπάν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η Κύπρος και η Γερμανία που στην αρχή ήταν αρνητική.

Αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift: Πράσινο φως από Γερμανία, Ιταλία στηρίζει και η Ελλάδα

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), στηρίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν την αποβολή της Μόσχας από το Swift μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και προβλήματα.

Ακόμα και το Βερολίνο που αρχικά ήταν αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική άλλαξε στάση, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να διευκρινίζει ότι η Γερμανία είναι θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Στηρίζει και η Πολωνία

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1497548208184053762?s=20&t=QEJSkHqUQ-KaT--jClI7Dw}

«Μίλησα και πάλι σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό V. Όρμπαν. Και για άλλη μια φορά με διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του στις εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του συστήματος SWIFT.

Ο #Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επιβεβαίωσε επίσης ότι η #Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις κατά της #Ρωσίας. Μίλησε για το θέμα αυτό με τον Viktor Orban.»

Τι είναι το Swift

Το Swift αποτελεί ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.

Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00, «όποιος κυκλοφορεί θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός»

Την αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Κίεβο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι όποιος εντοπιστεί στους δρόμους από τις 17:00 έως τις 08:00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως σήμερα μεταξύ 22:00 έως 07:00 και πλέον άλλαξε και θα ισχύει από τις 17:00 έως και τις 08:00.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη -Ζελένσκι: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια στην Ουκρανία»

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαιώνει πως οι εταίροι του στέλνουν όπλα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

"Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον @Εμμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Μαριούπολης, καθώς και της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) και της Πολτάβα (ανατολικά).

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters ένας άλλος έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Περίπου 100.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή την Πέμπτη, μεταξύ αυτών 9000, που εισήλθαν στη χώρα από σήμερα το πρωί στις 7 τοπική ώρα, δήλωσε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ.

«Από τις 7 το πρωί, η ουκρανική πλευρά έχει κλείσει ένα μέρος των λωρίδων για τα οχήματα και επιτρέπει τη διέλευση πεζών», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Η ουρά στην ουκρανική πλευρά αναμένεται να μειωθεί».

«Ελέγχουμε το Κίεβο»

Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του αναφέρει πως «πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού», ενώ τονίζει πως «το Κίεβο και οι πόλεις κλειδιά ελέγχονται από τον στρατό μας».

Αναλυτικά το μήνυμα Ζελένσκι:

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας.

Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας.

Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε»

Ρωσικοί πύραυλοι «χτυπούν» πολυκατοικίες και κτίρια όπου ζουν πολίτες:

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, διακρίνεται πολυκατοικία που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» από τον καπνό.

Δείτε Βίντεο:

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1497460239196635137?s=20&t=INiy7MCj2pP4ujAt9FaKDg}

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1497462193184559110?s=20&t=INiy7MCj2pP4ujAt9FaKDg}

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1497459977350492171?s=20&t=YYiQq7VrF8F9QLmLeX6nyw}

Τουλάχιστον 198 νεκροί και ανάμεσα τους τρία παιδία, πάνω από 1.000 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Live εικόνα από τους δρόμους στην Ουκρανία:

{https://www.youtube.com/watch?v=1e0MV6ox-OE&ab_channel=DWDeutsch}

Keywords
swift, γερμανια, ιταλια, ουκρανια, swift, εθνικη τραπεζα, στρατος, ρωσία, ελλαδα, φως, ουγγαρια, κυπρος, twitter, τραπεζες, ηπα, μετρο, νέα, reuters, live, youtube, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, www.youtube.com, τραπεζα της ανατολης, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, βελγιο, βερολινο, εδρα, εθνικη, ηπα, θαλασσα, θεμα, πλαισιο, φως, ωρα, reuters, youtube, αεροδρομιο, βοηθεια, δρομολογια, δικτυο, εγινε, ειπε, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, εσωτερικων, εχθρος, πολυκατοικια, ισχυει, ιδρυμα, εικονα, κινηση, κιεβο, κτιριο, κτιρια, μηνυματα, οχηματα, παιδια, πεμπτη, πολωνια, προβληματα, πρωι, σπιτια, τι ειναι, υπουργειο υγειας, τρια, φορα, ωρες, ανηκει, ελληνικα, ετοιμη, γερμανο, χωρα, υπουργειο, εισβολη, μια φορα, νεκροι, ουρα, πηγες, πληροφοριες, τραπεζα, υγειας, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Μαίνεται, Ουκρανία, Γερμανία Ιταλία, Ρωσίας, Swift, Κίεβο, Ζελένσκι,mainetai, oukrania, germania italia, rosias, Swift, kievo, zelenski