Μάικλ Κόλινς: Πέθανε ο αστροναύτης της θρυλικής αποστολής Apollo 11

Πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς, της θρυλικής αποστολής Απόλλων 11 που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη.

Σε ηλικία 90 χρόνων πέθανε ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς, ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές της ιστορικής πρώτης προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη. Η οικογένειά του στο Twitter ανάρτησε ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει το θάνατό του και σημειώνει πως «πέρασε τις τελευταίες μέρες του ήρεμα, με την οικογένειά του στο πλευρό του».

«Ο Μάικ πάντα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της ζωής με ταπεινότητα και χάρη. Και αντιμετώπισε κι αυτήν, την τελευταία του πρόκληση, με τον ίδιο τρόπο. Θα μας λείψει φρικτά. Ωστόσο, γνωρίζουμε το πόσο τυχερός ένιωθε ο Μάικ με τη ζωή που έζησε. Θα τιμμήσουμε την ευχή του να γιορτάσουμε κι όχι να θρηνήσουμε, τη ζωή αυτή» αναφέρει η ανακοίνωση.

 {https://twitter.com/AstroMCollins/status/1387438979943858178?s=20}

Ο κυβερνήτης της NASA που έγραψε ιστορία

Ο Κόλινς ήταν ο πιλότος του οχήματος διακυβέρνησης της θρυλικής αποστολής Απόλλων 11, που καθήλωσε τον πλανήτη τον Ιούλιο του 1069. Μετατρέψτε μια επένδυση στην Amazon ύψους 200 € σε ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.

Ο ίδιος παρέμεινε σε τροχιά ενώ ο Νιλ Άρμοστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν προσεδαφίζονταν με τη σεληνάκατο στη Σελήνη και στη συνέχεια γίνονταν οι πρώτοι άνθρωποι που περπατούσαν στην επιφάνειά της.

Λόγω αυτού, ο Κόλινς συχνά αποκαλείτο και ο «ξεχασμένος αστροναύτης» καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν μοιραία πάνω στους δύο που πάτησαν το Φεγγάρι.«Αυτό που θυμάμαι περεισσότερο είναι η θέα του πλανήτη Γη από τέτοια απόσταση. Μικροσκοπική. Πολύ λαμπερή. Μπλε και λευκή.

Φωτεινή. Πανέμορφη. Γαλήνια και εύθραυστη» είχε πει ο ίδιος σε κάποια από τις συνεντεύξεις του για το ιστορικό αυτό επίτευγμα.

Ο Κόλινς δεν πάτησε ο ίδιος στο χώμα της Σελήνης. Ωστόσο, είναι ένας από ελάχιστους ανθρώπους στη Γη που ταξίδεψε στο φεγγάρι. Καθώς βρισκόταν σε τροχιά, ο Κόλινς είχε επαφή με το κέντρο ελέγχου στη Γη. Επαφή, ωστόσο, που έχασε όταν βρέθηκε στην πίσω πλευρά της Σελήνης.

Και ήταν η χαμένη αυτή επικοινωνία που τού χάρισε το προσωνύμο «ο πιο μόνος άνθρωπος της ανθρωπότητας». Ο ίδιος, όμως, δεν συμμεριζόταν την άποψη αυτή.

«Το γεγονός πως ήμουν... εκτός επικοινωνίας, αντί να με φοβίζει, μου έφερε χαρά γιατί έκανα το κέντρο ελέγχου να σωπάσει για λίγο... » είχε πει σε συνέντευξή του. «Ως κυβερνήτης του οχήματος διακυβέρνησης τού Apollo 11, κάποιοι τον αποκάλεσαν τον "πιο μόνο άνθρωπο στην ιστορία" καθώς οι συνάδελφοί του περπατούσαν για πρώτη φορά πάνω στη Σελήνη. Ο ίδιος βοήθησε το έθνος μας να επιτύχει το καθοριστικό αυτό ορόσημο της ιστορίας.

Διακρίθηκε ακόμη στο πρόγραμμα Gemini, αλλά και ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο διοικητής της NASA, Steve Jurczyk.

Keywords
Τυχαία Θέματα