Μαγιορκίνης: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει με πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων»

Τις εκτιμήσεις του για το πως θα εξελιχθεί αυτό το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της μετάλλαξη Δέλτα στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, κατέθεσε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, μετά και την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρουσματα, αυτά θα αυξηθούν. Ο ιός πάντα μας εκπλήσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες.»

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Αναφορικά με το σενάριο των 10 – 15 χιλιάδων κρουσμάτων την ημέρα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη Α΄ (σ.σ.: η Βρετανική) και έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ΄. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της μετάλλαξης Δ΄ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει.»

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Το 90% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία.»

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα