Λύση στη διαχείριση των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων στη Κεντρική Μακεδονία

Λύση στη διαχείριση των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων στη Κεντρική Μακεδονία

Έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στο δήμο Ωραιοκάστρου, με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica.

Η συγκεκριμένη επένδυση συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ αποτελεί πρωτοπόρο και καινοτόμο δραστηριότητα με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή στην

Ελλάδα.

Η εν λόγω μονάδα θα τροφοδοτείται από απόβλητα βουστασίων και πτηνοτροφείων αντίστοιχα, απορροφώντας περίπου 100.000 τόνους αποβλήτων το χρόνο, ενώ το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα.

Η απαλλαγή του δήμου από το πρόβλημα διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, τα οποία αποβάλλονται σήμερα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, αποτελεί κρίσιμης σημασίας έργο για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αυτό επισημαίνει και ο Ανανίας Αρενίκης, μέτοχος της εταιρείας Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ, στην οποία ανήκει η μονάδα του δήμου Ωραιοκάστρου. Όπως υπογραμμίζει, η αξιοποίηση και αδρανοποίηση αποβλήτων, σε συνδυασμό με την αειφόρο παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυνατότητα κατοχύρωσης λογικού κέρδους, είναι παράγοντες που κάνουν τις επενδύσεις στο βιοαέριο ιδιαιτέρως επιθυμητές όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Αρενίκης δίνει μεγάλη σημασία στην αποδοχή της συγκεκριμένης επένδυσης από την τοπική κοινωνία. Όπως υποστηρίζει, η σχέση της εταιρείας του με το δήμο Ωραιοκάστρου είναι άψογη, ενώ οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν αντιληφθεί πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν από την απορρύπανση της περιοχής.

«Όταν πλησιάσαμε στην αρχή τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες για να ζητήσουμε τα απόβλητα δεν είχαν αντιρρήσεις να τα παίρνουμε, αλλά τώρα πια έχουμε προσφορές να μας τα φέρνουν στην πόρτα» λέει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Πληροφορίες: europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα