Λουκέτο από τον Φάμελλο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου

Όπως αναφέρει η απόφαση «ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων της αριθμ. 111191/4804/1-10-2003 απόφασης του Υφυπουργού Γεωργίας με την οποία εγκρίθηκε η λειτουργία του σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν στους ελέγχους που διενεργήθηκαν αρμοδίως στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ και αφορούν:

Στην μη τήρηση των διατάξεων της αριθμ. 336107/ 2000 απόφασης του Υφυπουργού

Γεωργίας με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια και η διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας Κέντρων Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) (ΦΕΚ 223/Β')».

Στη μη τήρηση των Υγειονομικών και λοιπών διατάξεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στη λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και την μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια. IV. Στην πραγματική αδυναμία του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές (χειρουργείο χώρο ανάνηψης λοιπές κτηριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών) στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις.

Η απόφαση Φάμελλου ορίζει χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από σήμερα, εντός του οποίου θα πρέπει το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών, μπορεί να παραταθεί μετά από αιτιολογημένο αίτημα που θα υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Δασαρχείο Πειραιά και σχετική έγκριση που θα παρασχεθεί από αυτό και θα αφορά αποκλειστικά στην καταλληλότερη περίοδο απελευθέρωσης των ειδών.

Το λουκέτο στο ΕΚΠΑΖ έγινε μετά από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκαλύπτουν ότι στο κέντρο επικρατεί η εγκατάλειψη, με δεκάδες ζώα και πουλιά, ορισμένα από τα οποία απειλούμενα, να κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό και τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα κλιμακίου ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος (Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας) που επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αυτοψίας περιγράφεται η ίδια εικόνα εγκατάλειψης του κέντρου στο οποίο φιλοξενούνταν 122 ζώα.

Keywords
Τυχαία Θέματα