«Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής: Τα βρήκαν οι «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης, μένουν μόνο οι υπογραφές

Εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση - για πρώτη φορά - κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 6:31 το πρωί της Τρίτης.

{https://twitter.com/eucopresident/status/1285417032561852418?s=20}

Νωρίτερα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω Twitter ότι είναι πλέον η ώρα «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής όδευε στην ολοκλήρωσή της.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από 4 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ηγέτες φέρονται να κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, είπαν διπλωματικές πηγές.

Θα προβλεφθεί ότι οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεχόμενο βέτο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής-Τελευταία πρόταση Σ. Μισέλ: 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, 360 δάνεια

Keywords
Τυχαία Θέματα