Κυβερνοεπίθεση «γονατίζει» τη Marks & Spencer: Το email στους Έλληνες πελάτες της
Η Marks & Spencer εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές επιπτώσεις από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Πάσχα, με αποτέλεσμα οι online παραγγελίες να παραμένουν «παγωμένες» για πάνω από έναν μήνα και η πλήρης αποκατάσταση να τοποθετείται χρονικά μετά τον Ιούλιο.
Η Marks & Spencer ανακοίνωσε ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες της θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως τον Ιούλιο, καθώς
Οι πελάτες δεν μπορούν να κάνουν παραγγελίες online για σχεδόν ένα μήνα, ενώ τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου και τον Ιούλιο, «καθώς επανεκκινούμε και στη συνέχεια αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας», δήλωσε η M&S.
Η εταιρία εκτιμά πως η κυβερνοεπίθεση θα πλήξει τα φετινά κέρδη της κατά περίπου 300 εκατ. στερλίνες - περισσότερα από όσα ανέμεναν οι αναλυτές και ισοδύναμα με το ένα τρίτο των κερδών της - ποσό που θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από οποιαδήποτε ασφαλιστική αποζημίωση.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, διαχειριστήκαμε μια εξαιρετικά εξελιγμένη και στοχευμένη κυβερνοεπίθεση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της M&S, Stuart Machin.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, επηρεάζοντας αρχικά τις πληρωμές click-and-collect και τις ανέπαφες πληρωμές. Λίγες ημέρες αργότερα η M&S τοποθέτησε ένα banner στην ιστοσελίδα της ζητώντας συγγνώμη από τους πελάτες για το γεγονός πως οι online παραγγελίες δεν ήταν διαθέσιμες.
Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία επικεντρώνεται σε μια διαβόητη ομάδα αγγλόφωνων χάκερ, γνωστή ως Scattered Spider, η οποία εκτιμάται ότι βρίσκεται και πίσω από τις επιθέσεις στο Co-op και στο Harrods.
Ο Machin δήλωσε ότι η ομάδα του εντόπισε «ύποπτη δραστηριότητα» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών. «Ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε γρήγορα και να προβούμε αμέσως στις σωστές ενέργειες», είπε. «Γνωρίζαμε ποιον να καλέσουμε και πώς να θέσουμε σε εφαρμογή το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο».
Οι χάκερ χρησιμοποίησαν τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, που σημαίνει ότι βασίστηκαν σε κάποιο ανθρώπινο λάθος ή λανθασμένη εκτίμηση και όχι σε κάποιο τεχνολογικό κενό.
Απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα της M&S μέσω ενός «τρίτου μέρους» - μιας εταιρείας που συνεργάζεται με τον λιανοπωλητή - αντί να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στα συστήματα.
«Καταργήσαμε μόνοι μας το διαδικτυακό μας σύστημα για να προστατεύσουμε τον ιστότοπο και τους πελάτες», διευκρίνισε ο Machin.
Ο CEO της M&S δεν διευκρίνισε αν ο κολοσσός αναγκάστηκε να πληρώσει λύτρα, ωστόσο η Lisa Forte, από την εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Red Goat, δήλωσε ότι δεν θα την εξέπληττε αν κάποιο από τα καταστήματα λιανικής πώλησης που εμπλέκονται στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων είχε καταβάλει λύτρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνα της Barclays το 82% των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μια τέτοια επίθεση το κάνουν.
«Δεν θα το γνωρίζατε απαραίτητα αν είχε συμβεί». Εάν δεν καταβληθούν λύτρα, οι χάκερς συνήθως πραγματοποιούν την απειλή τους και πωλούν ή δημοσιεύουν τα δεδομένα για να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές απειλές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, επισημαίνει. «Αν τα δεδομένα δεν διατεθούν ποτέ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν καταβληθεί λύτρα».
Είπε ότι η M&S φάνηκε να έχει χειριστεί το θέμα συνολικά καλά, δίνοντας προτεραιότητα στους πελάτες και αντιδρώντας σχετικά γρήγορα.
Το email της M&S στους Έλληνες πελάτες τηςΣημειώνεται πως οι πελάτες της Marks & Spencer (και στην Ελλάδα) έλαβαν το προηγούμενο 24ωρο mail που τους ενημέρωνε για το πρόσφατο «περιστατικό στον κυβερνοχώρο».
«Δυστυχώς, λόγω της φύσης του περιστατικού, αποσπάστηκαν ορισμένα προσωπικά δεδομένα πελατών, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά έχουν κοινοποιηθεί», σημειώνεται στο email.
«Τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία επικοινωνίας, ημερομηνία γέννησης και ιστορικό ηλεκτρονικών παραγγελιών. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν αξιοποιήσιμα στοιχεία καρτών ή πληρωμής, και επίσης δεν περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς».
«Δεν χρειάζεται να προβείτε σε καμία ενέργεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων, «αλλά ενδέχεται να λάβετε email, τηλεφωνικές κλήσεις ή γραπτά μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την M&S, ενώ αυτό δεν ισχύει, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί».
«Να θυμάστε ότι δεν θα επικοινωνήσουμε ποτέ μαζί σας ζητώντας να μας αναφέρετε στοιχεία προσωπικών λογαριασμών, όπως ονόματα χρήστη, και δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να μας δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας».
#Marks_&_Spencer #ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ #EMAIL #ΧΑΚΕΡ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η χειρότερη τραγωδία με τρένα στη Βρετανία: πέντε συρμοί συγκρούονται, 227 οι νεκροί – Γιατί πυροβολούνταν οι επιβάτες στρατιώτες
- Ουκρανία τετέλεσται!
- Ζυγίζουν πολίτες σε πλατείες και δρόμους στην Τουρκία – Ζυγαριές και μεζούρες παντού
- Μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis: Βρίσκουν οι πολίτες φωνή στα υπάρχοντα κόμματα;
- Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ζημιές σε κτίρια από τη δόνηση, δείτε βίντεο και εικόνες
- Ποιο στέλεχος επιστρέφει στην ΕΡΤ;
- Θεσσαλονίκη: Διασταύρωση καρμανιόλα στο κέντρο της πόλης – Απαιτούνται δραστικά μέτρα
- Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πάνε… Άμπου Ντάμπι
- Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ ακούει Έλλη Κοκκίνου - Το βίντεο που ανέβασε στο Instagram
- Hydra-Spetses: Greek Gov Clamps Down on Vehicles to Protect Character of Islands
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Η Τότεναμ έγραψε ιστορία με έναν τρόπο βγαλμένο από την ίδια της την ταυτότητα
- Ο Μπενίτεθ αν αναλάβει την ΑΕΚ θα συναντήσει έναν παλιό του «πόθο»
- Η βιταμίνη D επιβραδύνει τη γήρανση
- Κυβερνοεπίθεση «γονατίζει» τη Marks & Spencer: Το email στους Έλληνες πελάτες της
- Εκπαιδευτικός Όμιλος Πουκαμισάς: 36 Χρόνια Πρωτοπορίας στην Εκπαίδευση
- «Ελευθερώστε τον Μαχμούντ»: Κραυγή φοιτητών κατά την αποφοίτηση στο Columbia (Βίντεο, φωτογραφίες)
- Χριστόφορος Κατσαδιώτης: Στο Μπενάκη με νέα έκθεση, μετά τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Κυβερνοεπίθεση «γονατίζει» τη Marks & Spencer: Το email στους Έλληνες πελάτες της
- Εκπαιδευτικός Όμιλος Πουκαμισάς: 36 Χρόνια Πρωτοπορίας στην Εκπαίδευση
- Χριστόφορος Κατσαδιώτης: Στο Μπενάκη με νέα έκθεση, μετά τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη
- «Ελευθερώστε τον Μαχμούντ»: Κραυγή φοιτητών κατά την αποφοίτηση στο Columbia (Βίντεο, φωτογραφίες)
- Ο Μπενίτεθ αν αναλάβει την ΑΕΚ θα συναντήσει έναν παλιό του «πόθο»
- Η βιταμίνη D επιβραδύνει τη γήρανση
- Η Τότεναμ έγραψε ιστορία με έναν τρόπο βγαλμένο από την ίδια της την ταυτότητα
- Ερώτηση Μανιάτη και άλλων σοσιαλιστών στην Κομισιόν: Να ξανασχεδιαστεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
- Εγκεφαλικό υπέστη η Βάνα Μπάρμπα
- Για πρώτη φορά ερευνητές παρατείνουν τη ζωή μιας φρεσκοκομμένης σοδειάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Καμάρα μετατρέπεται σε… στάδιο για αγώνα άλματος επί κοντώ – Μοναδικό event στη Θεσσαλονίκη (φωτο & video)
- Οι Metallica έρχονται στην Ελλάδα – Πότε θα γίνει η μεγάλη συναυλία
- BEA: Αναγκαία η επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των επιχειρήσεων
- Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν από το ERTFLIX: Από τις 23 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου 2025 οκτώ ταινίες στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ
- Σύλληψη και διοικητικό πρόστιμο για τον 87χρονο που προκάλεσε την πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο Εύβοιας
- Ο Νετανιάχου υπόσχεται νέο σχέδιο παράδοσης βοήθειας στη Γάζα – Ο ΟΗΕ άρχισε να διανέμει βοήθεια
- Δεν πεθαίνουν οι μεγάλες οι αγάπες…
- Το 3ο Κουδούνι Όπερα παρουσιάζει το «Ταξίδι στη Χώρα των Άσχημων»