Κυβέρνηση: Περιμένοντας τα θετικά νέα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Την ώρα που η διαχείριση της κρίσης των μεγάλων πυρκαγιών υποβάλει σε μια διαρκή δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό και η απόλυτη επιφυλακή για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου παραμένει σε κάθε περίπτωση βασική κυβερνητική προτεραιότητα, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα και στην οικονομία, προσβλέποντας και σε περαιτέρω θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό τον τομέα.

Εκ των πραγμάτων η οικονομία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή μετά τα μέσα Αυγούστου, οπότε θα αρχίσει να κορυφώνεται

και η προετοιμασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ όπου στις 9-10 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική για το 2024 και άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού για τη νέα κυβερνητική θητεία.

Στο επίκεντρο των προσδοκιών σε σχέση με την οικονομία βρίσκεται και η επενδυτική βαθμίδα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει προ ημερών, από την Λευκωσία, ότι πιστεύει πως «η Ελλάδα, πολύ σύντομα, πλησιάζει πια στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας υλοποιώντας ήδη ένα φιλόδοξο οικονομικό - κοινωνικό σχέδιο».

Εκτίμηση άλλωστε του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως και η πρόσφατη αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I δεν συνιστά μόνο μία ακόμη «ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία»- ως αποτέλεσμα της ανοδικής της πορείας, της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου- αλλά και μια επιβεβαίωση ότι βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη ενός στόχου που έχει χαρακτηριστεί από τον κ. Μητσοτάκη ως «εθνικός» και ήταν το «εξαιρετικής σημασίας» θέμα που προέβαλε για την διενέργεια εκλογών τον περασμένο Μάιο.

Έστω και αν ο συγκεκριμένος οίκος δεν ανήκει στους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να θεωρούν πως η δική του αξιολόγηση όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο των επενδύσεων για την ιαπωνική αγορά λίγους μήνες μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ασιατική αυτή χώρα που διαθέτει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, αλλά και ότι λειτουργεί ως προάγγελος των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης.

Μετά την Scope, που αναμένεται να δώσει άμεσα το στίγμα της, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αξιολογηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο από DBRS και Moody’s, τον Οκτώβριο από την S & P και στις αρχές Δεκεμβρίου από την Fitch και η θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο θα ανοίξει τον δρόμο για την εκπλήρωση της προϋπόθεσης που θέτει η ΕΚΤ για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, πως εάν από τις κάλπες προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση του κόμματός του, η χώρα θα βρεθεί πριν το τέλος του χρόνου με την επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανάκτηση.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει με την σειρά της επενδυτικά κεφάλαια και χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού για την χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις «ώστε ο κύκλος της ανάπτυξης να είναι διαρκής και βιώσιμος», όπως τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η ικανοποίηση είναι διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί ως πεδίο που η κυβέρνηση διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα και μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας, πολύ περισσότερο μετά και το μήνυμα συνέπειας λόγων και έργων που έστειλε με την επιλογή δρομολόγησης του 50% των προεκλογικών οικονομικών δεσμεύσεων, ύψους 4,4 δις σε ορίζοντα τετραετίας, από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο.

Η πορεία αυτή επιτρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι και περαιτέρω μέτρα στήριξης, όπως η επιταγή ακρίβειας για το τέλος του έτους, ενώ μετά την επέκταση του market pass όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης άφησε ανοιχτό προ ημερών το ενδεχόμενο και για νέο fuel pass σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκ νέου ανοδική πορεία των καυσίμων.

Η αναπτυξιακή δυναμική δίνει όμως και τον δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση του χρέους, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη γνωστοποιήσει μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, ότι πριν από το τέλος του έτους η χώρα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου για την επόμενη διετία, ενώ το μήνυμα που εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία- με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές- είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει ποτέ σε αμφισβήτηση την δημοσιονομική ισορροπία.

#ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ_ΒΑΘΜΙΔΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΜΑΞΙΜΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα