ΚΥΣΕΑ: Τι προκάλεσε την έκτακτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση;

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ σήμερα, έρχεται μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ,

υπάρχουν ενδείξεις ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός, διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια για επικείμενη ελληνοτουρκική κρίση. Πρόκειται για μια κίνηση που υποδεικνύει έναν συντονισμένο στρατηγικό σχεδιασμό και προσπάθεια διαχείρισης της έκρυθμης κατάστασης.

Αύριο, Δευτέρα 17 Ιουνίου πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ και στο τραπέζι θα τεθούν οι αυθαιρεσίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου οι διπλωματικές εξελίξεις στην Τουρκία θα συζητηθούν ενόψει των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Έτσι, φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών της Αθήνας και της Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε συνάρτηση με την ΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη, την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές εκλογές, που είναι ορόσημο στην καριέρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν.

Πάντως, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές η πληροφορία για πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για κοινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα