Κυρώσεις στην Ιταλία από ΕΕ;

Έως 3.5 δις ευρώ μπορεί να κοστίσει στην Ιταλία το γεγονός ότι δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για να διατηρήσει τα επίπεδα του χρέους της υπό έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να ξεκινήσει μια διαδικασία που βασίζεται στο χρέος κατά της Ιταλίας, αφού η Κομισιόν έδωσε χρόνο για προσπάθεια μείωσης του χρέους σε διάφορες ιταλικές κυβερνήσεις, θέτοντας σε εφαρμογή κάθε είδους πλάνο ευελιξίας για να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ιταλία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι γείτονες δεν ακολούθησαν καμία υπόδειξη της Κομισιόν με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του χρέους τους.

Αν και οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει παρόμοιες εκθέσεις για το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Κύπρο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ τονίζει την ιταλική υπόθεση και επισημαίνει ότι είναι «δικαιολογημένο» να υπάρξουν κυρώσεις προς την Ιταλία για υπερβολικό χρέος. Το ιταλικό δημόσιο χρέος έκλεισε πέρυσι στο 132,2% του ΑΕΠ και θα φτάσει το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020 σε συνθήκες χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του κοινοτικού θεσμικού οργάνου. Ακόμη και αν οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, φαίνεται ότι υπάρχει ένα παιχνίδι ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την ΕΕ, με τους δύο αντιπάλους να προσπαθούν να καταλάβουν τη «μπλόφα». Αν είστε καλός στα παιχνίδια καζίνο, και αν διασκεδάζετε παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, ίσως θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε…

Όσον αφορά τα στοιχεία άλλων χωρών, αν λάβουμε υπόψη τους απόλυτους αριθμούς, η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα είναι η Γαλλία, με 2,218 δισ. ευρώ (97% του ΑΕΠ), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, με 2,092 δισ. ευρώ (64,1%). Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, με 2,013 δισ. ευρώ (87,7% ΑΕΠ) και η Ισπανία με 1,144 δισ. ευρώ, ( 98,3% του ΑΕΠ).Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας για το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 182,2% του ΑΕΠ.

Ο ValdisDombrovskis, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, δήλωσε ότι είναι εμφανής ο αντίκτυπος των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων στην ιταλική οικονομία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα  ότι όσα συμβαίνουν σε μία χώρα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν το σύνολο των χωρών. Ο Dombrovskis έχει τονίσει ότι το σημερινό επίπεδο του ιταλικού δημόσιου χρέους αποτελεί ένα μέσο φορτίο των 38.400 ευρώ για κάθε πολίτη, στο οποίο πρέπει να προστεθούν 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν για το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Οι σχέσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κλονιστεί από την 1η του Ιούνη του περασμένου έτους,όταν ήρθε στην εξουσία ο συνασπισμός της του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά . Οι  Βρυξέλλες ήταν έτοιμες να συμπεριλάβουν την Ιταλία στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και έτσι η Ιταλία κέρδισε μερικούς μήνες.

Να θυμίσουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε προσθέσει στον προϋπολογισμό της της ένα στόχο ελλείμματος πάνω από αυτό που συμφωνήθηκε αρχικά με την ΕΕ, παρόλο που πρόκειται για μία από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει συναγερμούς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ιταλία να καταλήξει να είναι μια «νέα Ελλάδα». Ωστόσο, δεδομένο ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από ότι της Ελλάδας, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Ένωση δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητα της….

Keywords
Τυχαία Θέματα