Κυρώσεις από ΗΠΑ σε 4 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, επέβαλε κυρώσεις κατά τεσσάρων ελληνικών ναυτιλιακών, με την κατηγορία της μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, σε μια περίοδο που ο Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, στενεύει τον κλοιό των κυρώσεων κατά του Μαδούρο.

Δύο μεγάλα πετρελαιοφόρα VLCCs, το Seahero του 2006 και το Voyager

I του 2003 (μεταφέρουν 2 εκατ. βαρέλια αργού) ένα Suezmax του 2017, το Chios I (μεταφέρει 1 εκατ. βαρέλια) και ένα Aframax του 2007, το Athens Voyager (μεταφέρει 750.000 βαρέλια) που φόρτωσαν στη Βενεζουέλα τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι τα πλοία που μπήκαν στη «μαύρη λίστα».

Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια τα διαχειρίζονται ελληνικές εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλα ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το FreightWaves από την πλατφόρμα Signal Ocean, το αργό μεταφέρθηκε στην Κίνα μέσω μεταφορικών πράξεων που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες μεταφορές από πλοίο σε πλοίο (STS).

Tα πλοία στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, σύμφωνα με το OFAC και την Signal Ocean:

Athens Voyager: Iδιοκτήτης είναι η Afranav Maritime με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Tο διαχειρίζεται εμπορικά η Chemnav Shipmanagement.
Chios 1: Ιδιοκτήτης είναι η ελληνική Seacomber Ltd. Tο διαχειρίζεται εμπορικά η Dynacom Tankers.
Seahero: Ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ Adamant Maritime. Tο διαχειρίζεται εμπορικά η Thenamaris. (Ο ιδρυτής της Signal Ocean είναι αδελφός του CEO της Thenamaris).
Voyager 1: Iδιοκτήτης είναι η Sanibel Shiptrade με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Το διαχειρίζεται εμπορικά η NGM Energy.

Γιατί επιβλήθηκαν κυρώσεις στα τέσσερα δεξαμενόπλοια

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της εκτελεστικής εντολής σύμφωνα με τροποποίηση του διατάγματος 13850, που έβαζε στο στόχαστρο τον τομέα του χρυσού της Βενεζουέλας. Τροποποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να εφαρμοστεί στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας.

Οι νέες κυρώσεις κατά των τάνκερ «βάζουν στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, καθώς συνεχίζει να παρέχει οικονομικούς πόρους στο παράνομο καθεστώς του Μαδούρο».

Σύμφωνα με το FreightWaves, αν το OFAC έβαζε στο στόχαστρο κάθε τάνκερ που φόρτωνε πετρέλαιο στη Βενεζουέλα και αυτά που μεταφέρουν φορτία μεταφορικών πράξεων από πλοίο σε πλοίο, θα είχαμε μια πολύ μακρά λίστα.

Όμως, κάθε πλοίο και κάθε διαχειρίστρια εταιρεία που εμπίπτει στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, μπαίνει αυτομάτως στην αμερικανική μαύρη λίστα με την ονομασία «Specially Designated Nationals (SDN)».

Τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών και των ατόμων αυτών στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές μαζί τους ή να κάνουν συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια. Παράλληλα, τα μπλοκαρισμένα πλοία δεν μπορούν κάνουν ανεφοδιασμό σε αμερικανικά λιμάνια, ενώ όποια δραστηριότητα που ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε κάποια οντότητα που έχει μπει στη λίστα SDN μπλοκάρεται.

Επειδή οι περισσότερες συμφωνίες των τάνκερ πραγματοποιούνται σε αμερικανικά δολάρια, οι εφοπλιστές μπορεί να υποχρεωθούν να σταματήσουν να εξυπηρετούν τη Βενεζουέλα.

Τα στοιχεία της Signal Ocean δίνουν λεπτομέρειες για τα δεξαμενόπλοια και για το ποιος ενδέχεται να εμπλέκεται στη μεταφορά αργού της Βενεζουέλας στην Ασία. Συγκεκριμένα:

1. Το Voyager 1 παρέλαβε το φορτίο του στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 29/12/2019, στις 17/2 και στις 5/4/2020. Στο πρώτο ταξίδι έκανε μεταφορές STS στο Τόνγκο της Δυτικής Αφρικής στα δεξανόπλοια Suezmax, Fontana και Petalidi, στο δεύτερο φαίνεται μια μεταφορά STS στο Τόνγκο στο VLCC Solana (α τάνκερ που πήραν το αργό είτε πήγαν στο Sungai Lingii, στη Μαλαισία και από εκεί στην Κίνα ή απευθείας στην Κίνα), ενώ στο τρίτο ταξίδι δεν υπήρξε μεταφορά STS (από πλοίο σε πλοίο). Τα πλοία Fontana, Petalidi και Solana τα διαχειρίζεται εμπορικά η Cardiff Marine.

2. To Athens Voyager παρέλαβε αργό από το Puerto Miranda της Βενεζουέλας στις 26 Ιανουαρίου και έκανε μεταφορά STS από το τάνκερ Eurosea το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική Eurotankers.

3. Seahero. Το VLCC που διαχειρίζεται η Thenamaris φόρτωσε στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 15 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε μεταφορές STS σε Sungai Lingii και Σιγκαπούρη με το Aframax CE-Niriis που διαχειρίζεται η ελληνική Centrofin και το Maran Cygnus, ένα VLCC το οποίο διαχειρίζεται η Maran Tankers. Η Maran είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες δεξαμενόπλοιων στον πλανήτη.

4. Chios I : Παρέλαβε φορτίο στο τέρμιναλ Jose στις 17 Φεβρουαρίου και σάλπαρε για Sungai Lingii, όπου έκανε μεταφόρτωση STS του φορτίου του στο Trident Symphony που διαχειρίζεται η τουρκική Medship Shipping and Trading, το οποίο μετά πήγε να ξεφορτώσει στην Κίνα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, για τις μεταφορές αργού, είναι από την πλατφόρμα Signal Ocean.

Από την ίδια πλατφόρμα, προκύπτει ότι πολλά τάνκερ που φορτώνουν στο Jose Terminal της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών και το VLCC Respect,το οποίο διαχειρίζεται η NGM Energy — η ίδια εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται και το Voyager 1 — και η Suezmax Delta Med, της ελληνικής Delta Tankers.

Οι συνέπειες των κυρώσεων

Σε ερώτηση για τις συνέπειες του εφοδιασμού με δεξαμενόπλοια, πηγή της βιομηχανίας που μίλησε ανώνυμα στο FreightWaves, αναφέρει: «Δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις όπως τότε με την COSCO». (το 2019 είχαν επιβληθεί κυρώσεις για μεταφορά ιρανικού αργού).

«Αν πρόκειται μόνο για αυτά τα τέσσερα δεξαμενόπλοια, δεν θα είναι μεγάλες οι συνέπειες. Αν όμως οι κυρώσεις επεκταθούν και πέραν των εταιρειών εκμετάλλευσης ενός πλοίου και επηρεάσουν τους εμπορικούς εταίρους που συνδέονται με αυτά τα πλοία, τότε θα έχουμε μια COSCO ΙΙ».

Keywords
Τυχαία Θέματα