Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαίωμα μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα όταν και όποτε το επιλέξουμε

Παρακολουθείστε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Με μήνυμα προς την Τουρκία ξεκίνησε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. στο Ιόνιο.

Για την ορκωμοσία και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός δήλωσε

ότι πρόκειται για έναν έμπειρο πολιτικό, ηγέτη με σύνεση και αυτοπεποίθηση και σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως οι ελληνοαμερικάνικοι δεσμοί θα γίνουν ισχυρότεροι από ποτέ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουμε με τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου αλλά και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με πρόσληψη 15000 επαγγελματιών νέων στελεχών.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2020 δεν υπήρξε γόνιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί καμία Κυβέρνηση δεν είχε να διαχειριστεί τόσες πολλές και ταυτόχρονες προκλήσεις σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.
Η δική μας θέση ήταν σαφώς όταν σταματούν οι προκλήσεις να ξεκινούν οι συζητήσεις χωρίς όμως να ξεχνά η Αθήνα τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας.

«Η σημερινή εξέλιξη δεν προέκυψε τυχαία και τίποτα πόσα οδήγησαν σε αυτή δεν ήταν αυτονόητο. Όλα ήταν αποτέλεσμα της διπλωματίας που άσκησε και ασκεί αυτή η κυβέρνηση. Έτσι πριν φτάσουμε στο διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών μας ζωνών. Κλείσαμε δηλαδή ζητήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και ανοίξαμε με τόλμη ένα νέο κεφάλαιο τόσο στις διμερείς μας σχέσεις, όσο και στην πολυμερή συνεργασία σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον υπουργό εξωτερικών Νίκου Δένδια».

Αναφερόμενος στο θέμα της Αλβανίας

ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Την ίδια ακριβώς περίοδο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεργάστηκε με τον Αλβανό ομόλογό του και τώρα οι όποιες διαφωνίες μας με τα Τίρανα οδεύουν πλέον προς διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Μόλις πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά και απερίφραστα ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας, προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της θέσης μας ότι τα νερά της Μεσογείου μπορούν να ενώνουν αντί να χωρίζουν λαούς».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ περί διάστασης απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών:

«Άκουσα χθες κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας και είναι τουλάχιστον παράξενο να ακούγονται από αυτούς οι οποίοι είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από τη μία πλευρά στον κύριο Καμμένο και από την άλλη στον κύριο Κοτζιά. Όλα έχουν ένα όριο. Θα κρατήσω από αυτή τη συζήτηση ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για μία διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των περισσότερων κομμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι προσερχόμαστε στις διερευνητικές της 25ης Ιανουαρίου, με ελπίδες, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση αλλά και με μηδενική αφέλεια, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι άτυπες και μη δεσμευτικές. Ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 μόνο που τώρα υπάρχει κεκτημένο των ρητών αποφάσεων του ευρωσυμβουλίου, υπάρχει η προοπτική κυρώσεων αν δεν διατηρεί η έμπρακτη αποκλιμάκωση, υπάρχει η έκθεση Μπορέλ που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και τέλος υπάρχει και ανάλογη στάση των ΗΠΑ.

 Οι κυρώσεις, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στο δρόμο του διαλόγου.

Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι καμία συζήτηση δεν θα αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας και πως αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε ως προς τον τρόπο που θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Απευθυνόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζήτησε να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα και να μην γίνονται φερέφωνα των γειτονικών δηλώσεων καθότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική επιρροή.

Keywords
Τυχαία Θέματα