Κυριακή της Ορθοδοξίας 2025: Πότε την γιορτάζουμε, οι συμβολισμοί και η μεγαλοπρεπής λειτουργία
Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ξεκινήσει και παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή των νηστειών η Εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο φετινός εορτασμός «πέφτει» την Κυριακή
Εικονομαχία είναι η θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο μισό του 9ου αιώνα, αναφορικά με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων. Εκείνη την εποχή οι κάτοικοι του Βυζαντίου είχαν διχαστεί και διαχωριστεί σε Εικονομάχους και Εικονόφιλους. Οι πρώτοι πρέσβευαν ότι η προσκύνηση εικόνων που απεικονίζουν Αγίους αποτελεί ειδωλολατρική πράξη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο πιστός το μόνο που έχει απέναντί του είναι ένα ζωγραφισμένο ξύλο, το οποίο και προσκυνά. Οι δεύτεροι απαντούσαν ότι η ύπαρξη των εικόνων σε σπίτια και εκκλησίες ήταν απόλυτα φυσιολογική και εντάσσεται στο τελετουργικό, καθώς αποτελούν «βοηθητικό» μέσο για τη λατρεία του Θεού και των Αγίων της Εκκλησίας. Η κόντρα κράτησε 120 χρόνια περίπου. Σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων και η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.), η οποία αφόρισε τους εικονομάχους και ξεκαθάρισε ότι η λατρεία των εικόνων των Αγίων, του Χριστού και της Παναγίας είναι απόλυτα συμβατή με τον Χριστιανισμό.
Όλα ξεκίνησαν το 726 μ.Χ. όταν ο Αυτοκράτορας Λέοντας Γ' ο Ίσαυρος εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο αποδοκίμασε την προσκύνηση των εικόνων, κάνοντας λόγο για ψευδολατρεία. Αφορμή για αυτήν την απόφαση του συγκεκριμένου Αυτοκράτορα, ο οποίος είχε προχωρήσει σε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο Βυζάντιο, ήταν «ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρείας» από πιστούς, τα οποία τον έκαναν να πιστεύει ότι η χριστιανική πίστη παρεκκλίνει στην ειδωλολατρεία.
Μέχρι το 741 μ.Χ. που πέθανε, η πολιτική του υπήρξε σχετικά ήπια και οι διατάξεις του «περί απαγορεύσεως και αφαιρέσεως των εικόνων» δεν εφαρμόζονταν στην πράξη με ιδιαίτερο ζήλο. Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν ανέβηκε στον θρόνο ο γιος και διάδοχός του, Κωνσταντίνος Ε΄. Εξαπέλυσε διωγμό κατά των εικόνων και των μοναχών, και συγκάλεσε τη Σύνοδο της Ιερείας (754 μ.Χ.), κατά την οποία καταδικάστηκαν οι θρησκευτικές απεικονίσεις. Μοναχοί και μοναχές υποχρεώθηκαν σε γάμο και πολλές μονές κρατικοποιήθηκαν.
Επί της βασιλείας του γιου του, Λέοντα Δ΄, η πολιτική κατά των εικόνων συνεχίστηκε -ηπιότερα όμως αυτήν τη φορά. Μετά τον πρόωρο θάνατό του η εξουσία περιήλθε στη σύζυγό του και μητέρα του γιου του, Κωνσταντίνου ΣΤ΄, Ειρήνη, η οποία συνεκάλεσε την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια. Σε αυτήν την Σύνοδο ελήφθη η απόφαση να αναστηλωθούν οι εικόνες.
Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Νικηφόρος Α´ είχε άλλη γνώμη και δεν την εφάρμοσε. Ο γαμπρός του, Μιχαήλ Α', στήριξε τους εικονόφιλους. Επί Λέοντος Ε΄ άρχισε με οξύτητα η δεύτερη φάση της Εικονομαχίας. Πιεζόμενος και από τον στρατό, ο αυτοκράτορας διέταξε την καθαίρεση των εικόνων και συγκάλεσε σύνοδο, η οποία κατήργησε τις αποφάσεις της Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου και αναγνώρισε αντ’ αυτής την σύνοδο της Ιερείας.
Ο διάδοχός του, Μιχαήλ Β´, τήρησε επαμφοτερίζουσα πολιτική, δυσαρεστώντας τους πάντες και αφήνοντας το θέμα σε εκκρεμότητα. Ο γιος και διάδοχός του, Μιχαήλ Θεόφιλος, αναδείχθηκε σε υπέρμαχο της Εικονομαχίας και οι απαγορεύσεις των εικόνων και οι διωγμοί των μοναχών επαναλήφθηκαν. Το τέλος της Εικονομαχίας επήλθε το 842 μ.Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Θεόφιλου, με ενέργειες της χήρας του, Θεοδώρας, που ασκούσε την εξουσία επ' ονόματι του ανηλίκου γιου της, Μιχαήλ Γ΄. Το κύρος της Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας ανορθώθηκε, οι εικόνες αναστηλώθηκαν,
τα καταργηθέντα μοναστήρια ανασυστάθηκαν και τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κτήματα αποδόθηκαν στις εκκλησίες και στις μονές.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 9ου αιώνα. Πρόκειται για χριστιανική γιορτή, η οποία συνδέεται με την οριστική αναστήλωση των ιερών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ. Εκείνη τη χρονιά μπήκε τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Εικονομαχία. Κάθε χρόνο σε ανάμνηση «εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας» επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λαμπρή τελετή και λιτανεία με μεγάλη πομπή.
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2025: Πώς θα εορταστεί φέτοςΣτο πλαίσιο αυτό την τιμάται κάθε χρονο η Κυριακή της Ορθοδοξίας που γιορτάζεται πάντα 42 ημέρες πριν το Πάσχα με μια μεγαλοπρεπή τελετή σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων.Στην πανηγυρική λειτουργία της ημέρας αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση το
Απολυτίκιο:
"Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον."
{https://www.youtube.com/watch?v=Qs0Uch79ibE}
Τι τρώμε την Κυριακή της ΟρθοδοξίαςΔεδομένου ότι διανύουμε την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής το διατροφολόγιο των πιστών είναι περιορισμένο και η πρώτη Κυριακή των Νηστειών τηρείται απαρέγκλιτα. Οι πιστοί καλούνται να φάνε μόνο νηστίσιμα εδέσματα ήτοι φρούτα και λαχανικά, χόρτα, θαλασσινά, όσπρια αρκεί να είναι αλάδωτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αρτοσκευάσματα και χαλβά. Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, όπως είναι το χταπόδι, το καλαμάρι, τα στρείδια, οι σουπιές, οι γαρίδες, οι καραβίδες και το θράψαλο. Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή φωσφόρου, ιωδίου, σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού, πρωτεϊνών, βιταμινών B και ω-3 λιπαρών οξέων. Όσα μπορούν να καταναλωθούν με το κέλυφός τους, προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου. Τέλος, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν εν επιτρέπονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Οι πιστοί νηστεύουν την Σαρακοστή το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2025: Παρακολουθήστε LIVE την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στην ΕΡΤ3Την Κυριακή 9 Μαρτίου από τις 08:00, η ΕΡΤ3 & η ERT WORLD θα συνδεθούν με το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να μεταφέρουν στην Ελλάδα και στον απανταχού Ελληνισμό την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου θα εορταστεί με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την διαμορφωμένη παράδοση μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγ. Γεωργίου. Θα συλλειτουργήσουν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος με Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών.
#ΚΥΡΙΑΚΗ_ΤΗΣ_ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ #ΚΥΡΙΑΚΗ_ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ #ΕΚΚΛΗΣΙΑ #ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ #ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο αγωνιστής της Αριστεράς, Λευτέρης – Λαοκράτης Χαλβατζής
- Αυτοί είναι οι ημιτελικοί του Final 4 Ανδρών
- Η Hellenic Train για το συμβάν στον σταθμό της Αλεξάνδρειας
- Σεπόλια: Άνδρας αυτοκτόνησε στην ταράτσα του σπιτιού του
- Στα χέρια της Γαλλίας η πλήρης αναμόρφωση του ΟΣΕ – Όλη η συμφωνία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο
- Φάμελλος σε Σκέρτσο: Ισχύει ή όχι δημοσίευμα το οποίο φέρεται να σας εμπλέκει σε διαδικασία αλληλογραφίας με τον Χρ. Τριαντόπουλο
- Στο 1,5 λεπτό η κιλοβατώρα, η επιδότηση Μαρτίου, για το ηλεκτρικό ρεύμα
- Για ποιον λόγο εμφανίστηκε με σταυρό στο μέτωπο ο Μάρκο Ρούμπιο σε συνέντευξη στο Fox News - Δείτε βίντεο
- Εξαφανίστηκε 12χρονη στον Πειραιά: Amber Alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Βασίλης Καλογήρου: Αυτές είναι οι φωτό ντοκουμέντο από τη στιγμή που βρέθηκε η σορός του άτυχου ψυχολόγου (βίντεο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Κυριακή της Ορθοδοξίας 2025: Πότε την γιορτάζουμε, οι συμβολισμοί και η μεγαλοπρεπής λειτουργία
- Το δυνατό «χαρτί» της Μπόντο Γκλιμτ δεν σκοράρει, αλλά κάνει «θραύση» στο Europa League! (video)
- Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος με λαθραία καπνικά
- Τέρμα στους ακρωτηριασμούς;
- Με καθυστέρηση 42 λεπτών το «Κοινωνία Ώρα Mega» - Τι συνέβη
- Νέες ταινίες σινεμά: Επανεκτυπώνοντας τον Ρόμπερτ Πάτινσον
- Όλα τα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου για τον Μάρτιο
- Καρυστιανού: Η κουτσουρεμένη πρόταση για Προανακριτική εξυπηρετεί την κυβερνητική συγκάλυψη
- Mass Protests in Greece Reshape Political Landscape Amid Public Outrage Over Tempi Tragedy
- Ακόμα ένα βράδυ άγριας καταστολής από τα ΜΑΤ - Τα βίντεο της ντροπής

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Κυριακή της Ορθοδοξίας 2025: Πότε την γιορτάζουμε, οι συμβολισμοί και η μεγαλοπρεπής λειτουργία
- Καρυστιανού: Η κουτσουρεμένη πρόταση για Προανακριτική εξυπηρετεί την κυβερνητική συγκάλυψη
- Σάντρα Μπούλοκ: Η «περίεργη» κρέμα των 7 ευρώ που χρησιμοποιεί για να παραμένει φρέσκια στα 60 της
- Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ
- Τέρμα στους ακρωτηριασμούς;
- Κυριακή της Ορθοδοξία: Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει τη Θεία Λειτουργία από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης
- Ξέσπασε ο Μικρούτσικος κατά Πορτοσάλτε: «Εξουθενωτικό γλύψιμο της εξουσίας»
- Μελέτη: Αύξηση των ασθενών με Πάρκινσον κατά 112% μέχρι το 2050
- Πώς συνέβη η παράσυρση μαθητή στην Ημαθία από τρένο - Δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του
- Πανελλήνιες 2025: Πότε οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις Σχολές της Πυροσβεστικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ακόμα ένα βράδυ άγριας καταστολής από τα ΜΑΤ - Τα βίντεο της ντροπής
- Στο προσκήνιο e-mail Τριαντόπουλου για το μπάζωμα στα Τέμπη - Η πρώτη απάντηση από Γεραπετρίτη
- Σε αριθμό ρεκόρ ανήλθαν πέρυσι τα περιστατικά σύγχρονης σκλαβιάς στη Βρετανία
- Νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης για το e-mail Τριαντόπουλου
- Νέα συλλαλητήρια αύριο - Στο δρόμο φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι
- Πένθιμα Γεγονότα - Ανακοινώσεις για σήμερα Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025
- Σκυλακάκης: Πάγωμα οικοδομικών αδειών στη Μήλο για τις περιοχές όπως το Σαρακήνικο
- Αμαλιάδα: Απολογείται ο 46χρονος για την αιματηρή επίθεση στην Ανδραβίδα