Κύπρος σε Τουρκία: Να ανακαλέσει τις δηλώσεις για Αμμόχωστο και να συμμορφωθεί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στη σκιά της προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας να προχωρήσει σε άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Tο Εθνικό Συμβούλιο όπως αναφέρει: «Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα». 

Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη

των όσων απαράδεκτων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο ως άκρως απαράδεκτη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με αυτά.

Επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Σ.Α. αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτούσιο το κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.
Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Στη συνεδρία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Από πως πλευράς συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

Από κυβερνητικής πλευράς, λαμβάνουν μέρος ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την προκλητική κίνηση της Τουρκίας στη Βαρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα