Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Από Σταλίνα, λόγω Στάλιν, κατέληξε να είναι η υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ

Έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών, τα 28 κράτη μέλη επέλεξαν την Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως την υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

H Κρίσταλνα Ιβάνοβα Γκεοργκίεβα, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1953 στην Βουλγαρία. Όταν γεννήθηκε την βάφτισαν Σταλίνα, προς τιμήν του Στάλιν. Αργότερα το άλλαξε σε Κρισταλίνα.

Είναι οικονομική αναλύτρια

και υπηρετεί ως διευθύνουσα  σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ομίλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έως και τον Απριλίο του ίδιου έτους.

Υπήρξε προηγουμένως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το 2014 έως το 2016.

Από το 1993 έως το 2010 υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τελικά έγινε αντιπρόεδρος και εταιρική γραμματέας τον Μάρτιο του 2008.

Έχει επίσης διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου καθώς και καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Βουλγαρία.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, η βουλγαρική κυβέρνηση επέλεξε την Κρισταλίνα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 28 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Γκεοργκίεβα αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή της τράπεζας από τις 2 Ιανουαρίου 2017. 

Η Κρισταλίνα ανακηρύχθηκε "Ευρωπαίος της Χρονιάς" το 2010 και "Επίτροπος της ΕΕ για το Έτος" ως αναγνώριση του έργου της, και ειδικότερα της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών καταστροφών στην Αϊτή και το Πακιστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα