Κόβεται διαφήμιση παιχνιδιών - Οι καταγγελίες, τα σποτ και στη... μέση τα αδέσποτα (vid)

Αντιδράσεις προκαλεί η διαφήμιση «Σώσε τα αδεσποτάκια» που πωλείται σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών. Καταναλωτές κατήγγειλαν την ονομασία, την παρουσίαση και τη διαφήμιση του παιχνιδιού «Σώσε τα Αδεσποτάκια», με αποτέλεσμα η ΕΚΠΟΙΖΩ να προχωρήσει έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας».

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για την ονομασία, την παρουσίαση και τη διαφήμιση του προϊόντος (παιχνιδιού) «Σώσε τα Αδεσποτάκια», η ΕΚΠΟΙΖΩ

προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της τονίζει πως «Συγκεκριμένα, οι φράσεις όπως: “Σώσε τα αδεσποτάκια”, “Εσύ θα σώσεις ένα αδεσποτάκι σήμερα;” “Υιοθέτησε τα όλα (τα αδεσποτάκια)”, σε συνδυασμό με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν (παιδιά προσχολικής ηλικίας) καθιστά τη διαφημιστική καμπάνια παραπλανητική και αναληθή. Η κοινωνική αντίληψη και πρακτική πως τα αδέσποτα δεν αγοράζονται αλλά υιοθετούνται, έρχεται σε σύγκρουση με τους ισχυρισμούς που προωθεί η εταιρία του εν λόγω παιχνιδιού. Όλοι οι αγώνες που κάνουν οι φιλοζωικές με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων περί φροντίδας και υιοθεσίας των αδέσποτων θίγονται.

Παράλληλα γίνεται γνωστό πως το ΣΕΕ εξέτασε την εν λόγω διαφήμιση και κατέληξε ομόφωνα ότι οι αναφορές στα αδέσποτα/αδεσποτάκια και στην υιοθεσία τους προσκρούουν στις διατάξεις του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας ενώ κάλεσε την εταιρεία να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει ανάλογα τη διαφήμιση μέσα σε πέντε ημέρες σε οποιοδήποτε μέσο και υλικό επικοινωνίας προβάλλεται, όπως επίσης εντός δύο μηνών να αλλάξει την ονομασία και τη συσκευασία του προϊόντος.

Μπορείτε να βρείτε την απόφαση στην ιστοσελίδα του ΣΕΕ εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα