«Κόβει την πίτα στα δύο» ο Μπάιντεν, στέλνει F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, κάτι που θα είναι από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων

στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει η Trend επικαλούμενη την Wall Street Journal.

Καθοριστικό ρόλο για τα F16 θα παίξει η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φιλανδία

Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

Η πώληση στην Τουρκική Δημοκρατία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και πακέτα για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκική Δημοκρατία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Γιατί τα F-35 στην Ελλάδα(;)

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35.

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Αν και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής μέχρι και αν δεν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ εμποδίσει με επιτυχία μια πώληση ξένων όπλων που έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χαρακτηρίσει ως αναληθή τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για αναβάθμιση των τουρκικών F16.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΗΠΑ #ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΚΟΓΚΡΕΣΟ #F16 #F35 #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόβει, Μπάιντεν, F-16, Τουρκία, F-35, Ελλάδα,kovei, bainten, F-16, tourkia, F-35, ellada