Κουρεμένα ενοίκια: Ποιοι θα δουν σήμερα λεφτά στους λογαριασμούς τους

Καταβάλλονται σήμερα οι εκκαθαρίσεις των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου όπως και οι προκαταβολές για το μήνα Μάιο.

Τα ποσοστά αποζημίωσης είναι: «Κούρεμα» 100% για τις επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά

πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση έχει οριστεί ότι για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ. Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Αναφορικά με τις προκαταβολές του Μαΐου, όπως και τους προηγούμενους μήνες οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν κανονικά τις αποζημιώσεις με βάση τα στοιχεία του Απριλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση Covid με την πλατφόρμα να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την 1η Ιουλίου.

Όπως και τις προηγούμενες φορές η δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς όσοι εισπράξουν αποζημίωση αλλά δεν υποβάλλουν δήλωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Σήμερα αναμένεται να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για τις υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου, για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης από τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών προβλέπει από τις 5 έως τις 20 Ιουλίου: θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους, και θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Μεταξύ αυτών, και για υποβολή αρχικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής: τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021, και αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Αναφορικά με τον μήνα Ιούλιο, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα