Κουρεμένα Ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία για διόρθωση λαθών και υποβολή αιτήσεων

Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία ως τις 20 Ιουλίου η πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με μειωμένα ή «κουρεμένα» ενοίκια εξαιτίας του covid, να προχωρήσουν στη διόρθωση λαθών ή ακόμα και να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που θα αφορούν ενοίκια της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Επίσης, αναμένεται να αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διόρθωση τους.

Κατά το ίδιο διάστημα θα δοθεί η

δυνατότητα υποβολής:

• τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021, και

• αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων:

• Να μην ξεχάσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

• Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid»), σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκαταβολικα έχουν εισπράξει περίπου 170.000. Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η «Δήλωση Covid» μηνός Μαΐου σε σχέση με το μήνα Απρίλιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση έχει οριστεί ότι για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

- Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

- Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για το μήνα αναφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα