Κορονοϊός: Το Dikaiologitika News βρέθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» - Ο «ατρόμητος» ταξιδιώτης και η... τριπλή μάσκα

Κορονοϊός: Το Dikaiologitika News βρέθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας και μεταφέρει κλίμα κι εικόνες.

Η πρώτη εικόνα στις αφίξεις είναι πως το 30% των ταξιδιωτών εισέρχεται στη χώρα μας φορώντας χειρουργική μάσκα. Στους υπάλληλους πάλι, που δουλεύουν σε εμφανή πόστα στο αεροδρόμιο, με πολύ κόσμο, το ποσοστό πέφτει πιο χαμηλά. Στον πρώτο έλεγχο των διαβατηρίων μάλιστα, ζήτημα να είδαμε

το πολύ δύο υπαλλήλους να φορούν τη χειρουργική μάσκα που ήδη έχει γίνει είδος πολυτελείας. 

Μια άλλη χαρακτηριστική εικόνα στις «αφίξεις» είναι αυτή με τις τηλεοπτικές κάμερες και τα συνεργεία που περιμένουν τους ταξιδιώτες ρωτώντας τους με αγωνία (κι ολίγον καταγγελτικό λόγο) αν τους έχει γίνει κάποιος προληπτικός έλεγχος ή θερμομέτρηση παρ’ ότι μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί κάποιο νέο έκτακτο μέτρο προστασίας στο αεροδρόμιο. Όσοι έρχονταν από Ιταλία δεν περνούσαν τον έλεγχο στον οποίο υπόκεινται οι ταξιδιώτες από Κίνα.

Μια υπάλληλος καθαριότητας, πάντως, μας είπε ότι ακόμα και με την έξαρση του ιού σε Ιταλία να είναι πια γεγονός, η ίδια δεν βλέπει σπουδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει σίγουρα μια πιο αυξημένη χρήση της χειρουργικής μάσκας σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Η πλειονότητα των εργαζομένων δέχεται δωρεάν μάσκες από την υπηρεσία ή το πόστο που εργάζεται κι ο υπάλληλος την φοράει αν και εφόσον το επιθυμεί και νιώθει καλύτερα φορώντας τη. Η υπάλληλος πάντως σημείωσε ότι το επιβατικό κοινό νιώθει «ανακούφιση» κι ασφάλεια όταν βλέπει υπαλλήλους…. μασκοφορεμένους.

«Κανένας υπάλληλος του αεροδρομίου δεν έχει παραπονεθεί σε κανένα σωματείο ότι δεν είναι καλά προφυλαγμένος στο πόστο του, ακόμα και αυτοί που εργάζονται στις πύλες ή στους ελέγχους (διαβατηρίων, αποσκευών κ.τ.λ)» μας είπε με τη σειρά του ο Χρήστος Καραγιάννης, πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων Αεροπορικών Εταιρειών και συμπλήρωσε: «Για την ώρα, θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το αεροδρόμιο είναι επαρκή. Αυτά βέβαια αλλάζουν και διαμορφώνονται ώρα με την ώρα». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που έχει τη σημασία της την ώρα που ακούγονται πολλά για τη χαλαρή θωράκιση της χώρας μας απέναντι στον κορονοϊό.

Μεγάλοι φαν της μάσκας οι Έλληνες

Στην αναζήτησή μας για ταξιδιώτες φανατικούς υπέρμαχους της χειρουργικής μάσκας γνωρίσαμε τον Γιώργο Χρήστου ο οποίος μόλις είχε καταφτάσει από Ρόδο. «Θεωρώ ότι η μάσκα με προστατεύει κατά 60 με 70%. Τη φορούσα καθ όλη τη διάρκεια της πτήσης, την φοράω εδώ στο αεροδρόμιο και εννοείται θα τη φοράω και στο μετρό. Οι δύο τελευταίοι είναι χώροι με πολλά μικρόβια» μας είπε και στη συνέχεια συμπύκνωσε τη θεωρία μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων απέναντι στο νέο είδος που έχει μπει ισχυρά στην καθημερινότητα μας: « Αν δεις πόσοι πεθαίνουν από την γρίπη στη χώρα μας αναλογικά με τον κορονοιό είναι πολλά περισσότερα τα θύματα της γρίπης από αυτά του κορονοιού. Αυτή τη μάσκα πάντως την αγόρασα στη Ρόδο προς 25 λεπτά».

Στις αναχωρήσεις γνωρίσαμε και μια νεαρή Ελληνίδα 26 χρονών με προορισμό το Ηράκλειο. Μας είπε ότι φορούσε 2 μάσκες, τη μία πάνω στην άλλη και από κάτω και υγρό (!) μαντηλάκι. Όπως μας εξήγησε υιοθέτησε αυτή την μάλλον υπερβολική συμπεριφορά όταν ξεκίνησε και το θέμα με τον κορονοιό.

Οι πιο «τυχεροί» πάντως, ανάμεσα στους ταξιδιώτες που κινούνταν στους χώρους του αεροδρομίου ήταν οι ξένοι επιβάτες οι οποίοι φορούσαν τις λευκές… βιομηχανικές μάσκες οι οποίες υποτίθεται ότι είναι πιο προστατευτικές. Στην Ελλάδα αυτές οι μάσκες είναι πραγματικά σπάνιες σαν… εντελβάις.

Μάσκες από λάτεξ και μάσκες προς €4, 50 η μία…

Η μεγάλη αποκάλυψη πάντως, ο πιο γενναίος κι ατρόμητος ταξιδιώτης που γνωρίσαμε είναι ο 37χρονος Χρήστος Μιχαηλίδης, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εδώ και 2 χρόνια όμως ζει μόνιμα στο Όσλο δουλεύοντας ως μάνατζερ σε ένα γνωστό εστιατόριο.

Ο ίδιος ταξίδεψε για αναψυχή μαζί με έναν καλό του φίλο μέσα στην καρδιά της έξαρσης του κορονοϊού, αλλάζοντας συνεχώς (επικίνδυνες) πόλεις και στάσεις. Το ταξιδιωτικό του πρόγραμμα ήταν πραγματικά ζαλιστικό: από 13 μέχρι 20 Ιανουαρίου ήταν Πεκίνο, μετά Σαγκάη για 4 ημέρες, μετά Χοννγ Κονγκ και στο τέλος Φιλιππίνες. Τώρα έκανε μια στάση στα πάτρια εδάφη πριν επιστρέψει στο Όσλο.

«Μέχρι να γίνει το μεγάλο, μιντιακά μιλώντας, μπαμ όλοι στις παραπάνω πόλεις ήταν σχετικά… κουλ. Μόλις άρχισε το θέμα να αποκτά διαστάσεις ζόρισαν τα πράγματα» μας διηγείται ο τολμηρός ταξιδευτής και συνεχίζει: « Οι συγγενείς κι οι φίλοι άρχισαν να μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και να μας ρωτούν: ‘τι κάνετε εκεί;’’» Αλήθεια, τι έκαναν εκεί; «Ήταν ένα ταξίδι 42 ημερών, προγραμματισμένο από τον Σεπτέμβριο και δεν θέλαμε να το ακυρώσουμε, άλλωστε που να γνωρίζαμε τι διαστάσεις θα έπαιρνε το θέμα; Όταν πάντως έγινε το μπαμ, στρεσαριστήκαμε πολύ, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρχίσαμε να φοράμε ασταμάτητα χειρoυργική μάσκα κι από μέσα άλλη μια από latex. Αποφεύγαμε το street food και τρώγαμε μόνο σε καλά εστιατόρια».

Στο Ελ. Βενιζέλος πάντως, ο Χρήστος μπήκε με μάσκα χειρουργική και δεν την έβγαλε καθόλου. Γιατί; « Η Ελλάδα έχει 70 νεκρούς από την γρίπη! Είναι δυνατόν; Μπήκα μες στο μετρό και με έπιασε πανικός. Πιο πολύ απ’ όλες τις χώρες που σας ανέφερα με άγχωσε η Ελλάδα γιατί από γρίπη πεθαίνουν και νέοι άνθρωποι ενώ από κορονοϊό τα θύματα είναι συνήθως μεγάλα σε ηλικία».

H Βαλεντίνα πάντως που γνωρίσαμε στον γκισέ της Al Italia κι ήρθε από Ρώμη πριν από 2 ημέρες, μας είπε ότι ο πανικός είναι πια η καθημερινότητα στη Βόρεια Ιταλία και σιγά σιγά ξεκινά να παίρνει ανησυχητικές διατάσεις και στην Ρώμη. Μας είπε ακόμα ότι η έλλειψη στην Ιταλία για χειρουργικές μάσκες είναι τόσο μεγάλη που μια μόνο μάσκα κοστίζει € 5. Στην ίδια όμως τιμή τις αγόρασε κι εδώ στην Αθήνα- ψάχνοντας για ένα ή και περισσότερα πακέτα πριν εγκαταλείψει τη χώρα μας, η Βαλεντίνα γύρισε όλη την πόλη και τελικά βρήκε ένα πακέτο με 10 μάσκες προς € 45…

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΜΑΣΚΕΣΕΞΑΡΣΗΙΟΣΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα