Κορονοϊός: Τι είναι πανδημία - 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία μετά και την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι ο πλανήτης και επίσημα είναι εντιμέτωπος με πανδημία.

Σοκαριστικά τα στοιχεία παγκοσμίως, καθώς 114 χώρες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με 118.000 κρούσματα, ενώ 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Τι είναι όμως η πανδημία;

Σύνθετη λέξη («παν» και «δήμος»), η πανδημία χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψει την εξάπλωση μίας επιδημίας σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους ταυτοχρόνως, πλήττοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρά τους φόβους που ξυπνά η λέξη όμως, επί της ουσίας

αναφέρεται στην εξάπλωση μία νόσου και όχι στην ισχύ της ή στη θνησιμότητα.

Προκειμένου να υπάρξει επίσης πανδημία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για ασθένεια μεταδοτική.

Η επιδημία αναφέρεται στο ξέσπαμα μίας νόσου η οποία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά βγαίνει εκτός ελέγχου σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν η ίδια ακριβώς κατάσταση σημειώνεται σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα, τότε μπορούμε να μιλάμε για επιδημία.

Στην περίπτωση του Covid-19 υπάρχει πανδημία;

Δεδομένου ότι ο νέος κοροναϊός έχει πλεόν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε διαφορετικές ηπείρους, πιθανότατα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο όρος. Ο ΠΟΥ ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει ορίσει τον νέο κοροναϊό ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, υπάρχουν σε όλον τον πλανήτη περί τα 78.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19. Καθώς τίποτα δεν προμηνύει μείωση των κρουσμάτων, οι ειδικοί επιμένουν ότι σύντομα η κατάσταση θα φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Εάν οι χώρες μπορούσαν να σταθεροποιήσουν κάπως τον αριθμό των κρουσμάτων έως το πέρας του χειμώνα, υπάρχει μια ελπίδα πως οι θερμότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον χρόνο που ο ιός μπορεί να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη – χωρίς όμως αυτό να είναι και βέβαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα