Κορονοϊός: Τι είναι και πώς λειτουργεί το εισπνεόμενο φάρμακο που θα δοκιμαστεί σε «Σωτηρία» και «Αττικόν»

Σε τρία τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, δύο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν» θα πραγματοποιηθεί η κλινική μελέτη του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Την Μεγάλη Πέμπτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σωτήρης Τσιόδρας υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον εμπνευστή του συγκεκριμένου φαρμάκου, Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης.

Μητσοτάκης: Πείτε μου πως εξελίσσεται η μελέτη;

Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα

μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

Τι είναι το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον κορονοϊό

Το Ισραήλ ανέπτυξε αυτό το νέο φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει τον κορονοϊό. Μια ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Σούρασκι του Τελ Αβίβ, το είχε εφεύρει αρχικά ως θεραπεία για καρκίνο, όμως το σκεύασμα φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη επιτυχία με τον κορονοϊό.

Σκοπός της δράσης του σκευάσματος είναι να καταπιέσει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον βασικό λόγο του θανάτου των ασθενών με covid-19, όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ.

Η θεραπεία αντιγράφει την συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, τα οποία εισβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα στέλνοντάς του πρώτα ένα μήνυμα «να μην τα καταστρέψει», δήλωνε πριν λίγους μήνες ο Άρμπερ στο GovInsider. Καταπιέζοντας την απάντηση του ανοσοποιητικού, το σκεύασμα σταματά το σώμα από το να επιτεθεί στον εαυτό του.

Είναι γνωστό ως EXO-CD24, και βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών, στο οποίο μπαίνει πλέον και η Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δοκιμάστηκε σε 30 ασθενείς με covid-19 που βρίσκονταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Όλοι τους θεραπεύτηκαν αφού έλαβαν το σκεύασμα ενώ οι 29 έγιναν καλά σε διάστημα μεταξύ 3 και 5 ημερών. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 37 ως 77, ενώ το φάρμακο δεν φαίνεται να τους προκάλεσε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το σκεύασμα δίνεται σε μορφή εισπνεόμενου και μπορεί να διανεμηθεί από τις αρχές εκτός νοσοκομείων ώστε να μειώσει την πίεση που δέχονται. «Έτσι βλέπω το μέλλον. Μπορεί να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας δραματικά» έλεγε ο Αρμπέρ. Αν και μόλις εγκριθεί το φάρμακο μπορεί να γίνει άμεσα διαθέσιμο. Παράγεται σχετικά γρήγορα και με μικρό κόστος. «Σε λίγους μόνο μήνες θα μπορούμε να προμηθεύσουμε ολόκληρο τον κόσμο».

Πώς θα γίνουν οι δοκιμές στην Ελλάδα

Οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν με το φάρμακο να χορηγείται σε 100 ασθενείς στα δύο επιλεγμένα νοσοκομεία. Μέρος στις δοκιμές θα πάρουν ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη καθώς το φάρμακο τεστάρεται για την αποτελεσματικότητά του ώστε αφενός να υπάρξει βελτίωση της κλινικής εικόνας και αφετέρου να αποφευχθεί η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν δύο μήνες, όμως σαφείς ενδείξεις θα υπάρξουν νωρίτερα. Υπολογίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου θα υπάρχει μία αξιόπιστη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Οι κλινικές δοκιμές είναι στη φάση 2, η οποία βάσει των πρωτοκόλλων που υπάρχουν είναι και η πιο κρίσιμη φάση. Πρόκειται για την διαδικασία «go or not go» που σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση εάν το φάρμακο δείξει αποτέλεσμα τότε θα συνεχίσει στην τρίτη φάση, αν όμως όχι τότε οι δοκιμές θα τερματιστούν.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς. Στην φάση δύο, τις κλινικές δοκιμές πραγματοποιούν μόνο το Ισραήλ και η Ελλάδα. Στην φάση 3, θα συμμετάσχουν και ασθενείς από άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από GovInsider

Keywords
Τυχαία Θέματα