Κορονοϊός: Σαφάρι ελέγχων σε οίκους ευγηρίας και οικισμούς Ρομά

Την ώρα που οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό φτάνουν τους 100, η κυβέρνηση ξεκινάει σαφάρι ελέγχων σε γηροκομεία και οικισμού Ρομά μετά τα τελευταία θετικά κρούσματα. Σήμερα τα αποτελέσματα των 335 δειγμάτων από το Δροσερό Ξάνθης.

Σε καραντίνα βρίσκεται από χθες οίκος ευγηρίας στην Νέα Μάκρη, όπου 13 άτομα, ηλικιωμένοι αλλά και εργαζόμενοι, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ήδη σε οίκους ευγηρίας στην Αττική

έχουν ξεκινήσει έλεγχοι, με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να «χτενίζουν» κυρίως αυτούς που συνδέονται με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων του κορωνοϊού που είχαν επιβεβαιωθεί είτε σε άτομα του προσωπικού, είτε σε γνωστούς τους.

Στην Πολιτική προστασία έχει σημάνει συναγερμός και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Αμυνας, όπου τόνισε σε αυστηρό ύφος, πως όσοι εργάζονται και έχουν την ευθύνη μονάδων φροντίδας, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά όλους τους κανόνες για να αποφευχθούν τυχόν νέα κρούσματα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τους κανόνες, θα «αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής». Για όλους εμάς που ασχολούμαστε και επιχειρησιακά και υγειονομικά σε αυτή την πρώτη γραμμή, η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή μας πρακτική».

Χθες ανακοινώθηκε πως δεν θα επιτρέπονται επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και μόνο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται εκεί.

ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων οίκων ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως φορείς, «να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, θα είναι διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής. Για όλους εμάς που ασχολούμαστε και επιχειρησιακά και υγειονομικά σε αυτή την πρώτη γραμμή, η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή μας πρακτική»

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προέβησαν σε έλεγχο του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επιπλέον, έλαβαν υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες, κλιματιστικές μονάδες και χώρους που άγγιζαν τα χέρια των εργαζομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και προληπτικών φαρμάκων για να χορηγηθούν στους φιλοξενούμενους των ιδρυμάτων.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν πως τα μόνα άτομα που μπορούν να επισκέπτονται τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι όςοι εργάζονται σε αυτές, ενώ το προσωπικό που θα παραμείνει στις δομές θα ελέγχεται με τακτούς εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας παραθέτοντας τις οδηγίες για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας όπως και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, πριν και μετά κάθε επαφή με φιλοξενούμενους. Καταλήγοντας υπενθύμισε πως στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του ίδιου του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, πρέπει να επικοινωνεί αμέςως με τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας και να τον ενημερώνει για την κατάσταση. Είναι αναγκαίος ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση στο σπίτι του.

Στο μικροσκόπιο οι οικισμοί Ρομά

Μετά τους οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, νέα εστία επιδημικής ανέκυψε στην περιοχή της Ξάνθης - μια περιοχή που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί στον Εχίνο και είχαν οδηγήσει σε πολυήμερη καραντίνα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, η περιοχή της Ξάνθης έχει μεγάλα επιδημιολογικά φορτία, που επιβάλλουν την αδιάλειπτη παρακολούθησή της σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τον Εχίνο, συναγερμός σήμανε στο Δροσερό Ξάνθης σε οικισμό Ρομά, όταν βρέθηκε 15 μηνών κοριτσάκι θετικό στον κορονοϊό.

Το Δροσερό είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς Ρομά στη χώρα μας. Το παιδί νοσηλεύεται από το απόγευμα της Κυριακής διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους γιατρους, η κατάστασή του είναι σοβαρή καθώς αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα υγείας.

Τα κλιμάκια των ειδικών και της Γενικής Γραμματείας έλαβαν εκατοντάδες δείγματα αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού, περίπου 335, από τους κατοίκους του οικισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα βγουν σημερα επιτρέποντας στους ειδικούς να σχεδιάσουν την επόμενη κίνηση τους στην περιοχή.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι όποιες αποφάσεις και αν πάρουμε, θα είναι βασισμένες σε καθαρά επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια και θα αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην διασφάλιση όρων μη εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς την επόμενη ημέρα στην περιοχή της Ξάνθης.

Keywords
Τυχαία Θέματα