Κορονοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει ότι η Ελλάδα δεν είναι στο σχέδιο του ΠΟΥ για πρόσβαση στα φάρμακα

Την αντίδραση του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στο σχέδιο Κόστα Ρίκα του ΠΟΥ.

Yπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κόστα Ρίκα ενεργοποίησαν την πλατοφόρμα που στοχεύει να εξαλείψει

τις ανισότητες πρόσβασης σε θεραπείες και μηχανισμούς καταπολέμησης του COVID-19. Ειδικότερα, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατατέθηκε από πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ψήφισμα για πατέντες στα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, γνωστό και ως “Σχέδιο Κόστα-Ρίκα”.

Οι πρόεδροι της Κόστα Ρίκα και της Χιλής, Κάρλος Κεσάδα και Σεμπάστιαν Πινέρα αντίστοιχα μαζί με τον πρόεδρο του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόοδο στην κατασκευή μίας τεχνολογικής πλατφόρμας που θα άρει τα εμπόδια πρόσβασης σε αποτελεσματικά εμβόλια, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας που καταπολεμούν τον COVID-19. Την ιδέα πρότεινε η Κόστα Ρίκα κατά το ξεκίνημα της πανδημίας και τώρα πολλές χώρες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Περισσότερα για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο Κόστα Ρίκα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα