Κορονοϊός: Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που αποτέλεσε την αρχή του κακού για την Ισπανία

Στις 19 Φεβρουαρίου διεξήχθη στην Ιταλία η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Βαλένθια στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός ο αγώνας θεωρείται σήμερα η αρχή του κακού για την Ισπανία, καθώς οι Ισπανοί οπαδοί που βρέθηκαν στο Μιλάνο έφεραν τον ιό στην πατρίδα τους κατά την επιστροφή.

Ειδικότερα, για την παρακολούθηση του παιχνιδιού ταξίδεψαν 3000 Ισπανοί στο Μιλάνο σε μία περίοδο που η σοβαρότητα του δεν είχε γίνει ακόμα αντιληπτή στη διεθνή κοινότητα. 40 χιλιάδες ακόμα Ιταλοί είχαν αποκτήσει εισιτήριο για να βρεθούν στο "Τζουζέπε Μεάτσα". Ορισμένοι εξ΄αυτών

είχαν ταξιδέψει από το Μπέργκαμο και από τις γύρω πόλεις, καθώς εκεί εδρεύει ο σύλλογος.

Παράλληλα, παρέες πολλών ατόμων στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις ή βρέθηκαν σε μπαρ για να παρακολουθήσουν τις ομάδες τους. Με τον ιό να έχει ήδη προσβάλλει ορισμένα άτομα αλλά να μην έχουν γίνει τα τεστ, καθώς ακόμα βρισκόμασταν στις αρχές, ήταν δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι ρίσκαραν να κολλήσουν εκείνη τη βραδιά.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Φραντσέσκο Λα Φότσε, ο αγώνας αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Covid19. «Είναι πιθανό ότι υπήρχαν και άλλοι παράγοντες για τη διασπορά του ιού αλλά ο αγώνας ανάμεσα στη Βαλένθια και την Αταλάντα ήταν ένας από αυτούς. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία τρέλα να διεξαχθεί ».

Δύο ημέρες αργότερα στην πόλη του Κοντόνιο, 60 χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από το Μπέργαμο, ένα 38χρονος διαγνώσθηκε με τον ιό. Σύμφωνα, με πάνω από 20 ειδικούς, πάντως, ο ιός είχε ήδη ξεκινήσει την προέλαση του μέρες νωρίτερα. «Από τη στιγμή της επιβεβαίωσης του κρούσματος, η επιδημία είχε ήδη διαδοθεί στη νότια Λομβαρδία» λένε οι ειδικοί.

Ειδικότερα, μετά την εξέταση 6000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν ήδη 388 ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας που είχαν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Εκείνη την περίοδο, βέβαια, δεν είχαν ανιχνευτεί. Την εβδομάδα που ακολούθησε σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή κοντά στο Μπέργκαμο.

Στο μεταξύ οι φιλοξενούμενοι οπαδοί της Βαλένθια, είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Ένας από αυτούς ήταν ο αθλητικογράφος, Κίκε Ματέου. 4 μέρες αφότου γύρισε σπίτι εκμυστηρεύτηκε στο CNN ότι είχε ένα ξηρό βήχα και αντιμετώπιζε αναπνευστικές δυσκολίες. Λίγες μέρες αργότερα, που έμαθε τι συνέβαινε στη Λομβαρδία αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μία πηγή από το τμήμα υγείας μετέφερε στο CNN ότι στην περιοχή της Βαλένθια εντοπίστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 3 μέρες αργότερα, ένας άνθρωπος που είχε επισκεφθεί την πόλη κόλλησε και αυτός. Το ντόμινο είχε ξεκινήσει να πέφτει. Στο μεταξύ ο Κίκε Ματέου είχε μεταδώσει τον ιό σε 4 συναδέλφους του ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο της ομάδας είχε προσβληθεί από τον ιό.

Η αρχή του κακού είχε γίνει. Σήμερα, η Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τους περισσότερους νεκρούς και στην 3η θέση όσον αφορά τα κρούσματα. 94 χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό και 8269 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ισπανία,koronoios, ispania