Κορονοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «ψηφίζει» ρεμντεσιβίρη - Ποια άλλα φάρμακα φαίνονται αποτελεσματικά

Ελπίδες για την καταπολέμηση του κορονοϊού δίνουν κάποια φάρμακα που έχουν έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, περίπου 4 με 5 θεραπείες φαίνεται ότι μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου, χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.

Τι συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και γιατί η ρεμντεσιβίρη φαίνεται ως το καταλληλότερο φάρμακο μέχρι στιγμής.

“Ναι” στην ρεντεσιβίρη - Πότε και πώς μπορεί να φανεί σωτήρια

Όπως σημείωσε ο ειδικός, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

συνέστησε την επέκταση της χορήγησης ενός από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες της ρεμντεσιβίρης για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη έτσι ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19.

Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς). Θα μπορεί δηλαδή να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, και ασθενείς στους οποίους απαιτείται στήριξη της αναπνοής με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα. Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε πιο ήπια περιστατικά με βάση νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες.

Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται, είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.

Ποια άλλα φάρμακα κατά του κορονοϊού φαίνονται αποτελεσματικά

Οι προσπάθειες μέχρι τώρα αφορούσαν τις σοβαρές μορφές της νόσου, ωστόσο σταδιακά δίνεται και στα πρώτα στάδια της νόσου με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς αλλά σιγά σιγά θα δούμε και περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Hong-Kong. Έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου COVID-19 με τριπλό σχήμα φαρμάκων -ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV (λοπιναβίρη-ριτοναβίρη), και 2 με γενικότερες αντι-ιικές ιδιότητες (την ριμπαβιρίνη και την ιντερφερόνη β-1β) έδειξε πως είχε πολύ καλά αποτελέσματα για τον ιό καθώς, εξαφανίσθηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους και τα συμπτώματα τους υποχώρησαν γρηγορότερα.

Τελικά, τα συμπτώματά τους κράτησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν την χρήση διαφόρων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς ενώ τόνισε ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για φάρμακα απέναντι στον ιό ήδη υπάρχουν κι αναμένουμε ακόμη περισσότερα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, τα υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται είναι και βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση των κλινικών δοκιμών.

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, - Ποια,koronoios, evropaikos organismos farmakon, - poia