«Γαλάζια Ελευθερία»: Με «Johnson&Johnson» θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 σε 19 νησιά έως το τέλος Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με αρμόδιους φορείς. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την επιχείρηση επιτάχυνσης των εμβολιασμών των μόνιμων κατοίκων άνω των 18 ετών, σε όλα τα νησιά (εκτός της Κρήτης) της χώρας, με στόχο τη θωράκιση έναντι του κορονοϊού.

Το σχέδιο για τη θωράκιση των νησιών της χώρας έναντι του κορονοϊού συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (11/05), με θέμα τον εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων τους (εκτός της Κρήτης) έως το τέλος Ιουνίου.

Στόχος είναι τα νησιά μας, 19 συνολικά, να μπουν στην κατηγορία «covid-free». Είναι χαρακτηριστικό πως ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson&Johnson». 

Πιο αναλυτικά, στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την επιχείρηση επιτάχυνσης των εμβολιασμών των κατοίκων άνω των 18 ετών, σε όλα τα νησιά (εκτός της Κρήτης) με τον τίτλο «Γαλάζια Ελευθερία».

Η επιχείρηση έχει στόχο τόσο τη θωράκιση των νησιών έναντι του κορονοϊού, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που επισήμως ξεκινά εντός των επομένων ημερών, με τη βεβαιότητα ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κατά την οποία η υγειονομική κατάσταση των τουριστικών προορισμών παρακολουθείται στενά από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ώστε η όλη διαδικασία των εμβολιασμών να τρέξει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό και το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να κάνει προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, που θα συνδράμει στην μεγάλη εκστρατεία του εμβολιασμού στα νησιά, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.

«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων όλων των νησιών της Ελλάδας έως τέλος Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα:

- Ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί σε 32 μικρά νησιά με καθολικό εμβολιασμό.

- Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί σε 36 νησιά έως 10.000 κατοίκους με καθολικό εμβολιασμό έως
το τέλος Μαΐου.

- Ξεκινά ο καθολικός εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά, έως τέλος Ιουνίου (εκτός της Κρήτης που
εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό).

Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στα νησιά θα δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, κινητά συνεργεία εμβολιασμού, κινητές ιατρικές μονάδες με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με ΜΚΟ. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενταχθούν εμβολιαστικά κέντρα ιδιωτικών μονάδων, ενώ το άνοιγμα επόμενων ηλικιακών ομάδων θα γίνει ταχύτερα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson&Johnson».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού, Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό,  Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Mάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Αριστοτελία Πελώνη, Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, συμμετείχαν οι: Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι από όλη τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα από το Νότιο Αιγαίο οι: Αντώνης Καμπουράκης Δήμαρχος Ρόδου,  Θεοδόσης Νικηταράς, Δήμαρχος Κω, Δημήτρης Διακομιχάλης, Δήμαρχος Καλύμνου, Αντώνιος Σιγάλας, Δήμαρχος Σαντορίνης,  Κωνσταντίνος Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου,  Νικόλαος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Σύρου,  Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου.


 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια πολυσύνθετη διαδικασία, με επιχειρησιακές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου. Επισημαίνοντας τον υγειονομικό,
κοινωνικό οικονομικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την συνδρομή όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά κυρίως για να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

«Σκοπός μας, το πρόσφατο κύμα εμβολιασμού να απλωθεί και στις θάλασσες, ώστε να έχουμε το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας πριν από το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα θα εκπέμψει ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στο εξωτερικό. Συνέστησε, ακόμα, σε όλους αυξημένη προσοχή από εδώ και στο εξής, με το σταδιακό άνοιγμα μετακινήσεων και δραστηριοτήτων, για αποφευχθούν τοπικές εξάρσεις της πανδημίας και η λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.

«Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας. Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία», διευκρίνισε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. Είναι λοιπόν μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση Ελευθερία και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους 4 Περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικο εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά.

«Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη τη μεγάλη προίκα που έχουμε, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας να τον ενισχύσει άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες και στα νησιά μας και φυσικά την οικονομία μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως «είναι μία ομαδική συλλογική εθνική προσπάθεια, όπου υπάρχουν δυσκολίες επιμέρους θα τις λύσουμε, εδώ είμαστε, με πολύ καλή διάθεση και είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι ότι έτσι όπως τρέξαμε το πρόγραμμα Ελευθερία μέχρι σήμερα και αυτό το κομμάτι θα τρέξει πολύ καλά, πολύ επιτυχημένα και θα είναι μία μεγάλη διαφήμιση των νησιών σας και της χώρας προς το εξωτερικό».

«Με το σχέδιο που παρουσιάστηκε και τη δουλειά που έχει γίνει στο παρελθόν φαίνεται ότι η Ελλάδα παρά το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο το οποίο έχει, τελικά το να είναι κανείς στο νησί δεν είναι μειονέκτημα, αλλά είναι πλεονέκτημα, χάρη στο σχεδιασμό που έγινε ώστε να υπάρχει καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού μέσα στο χρονικό ορίζοντα που έχετε θέσει κ. Πρόεδρε. Οπότε είμαστε μαζί, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Τα νησιά μας, η τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο εξαρτάται σε βαθμό τεράστιο από την τουριστική κίνηση. Το μήνυμα της ασφάλειας της χώρας συνολικότερα, επιτυγχάνεται και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς για τους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας. Είναι λοιπόν σημαντικότατο όλοι μας να δουλέψουμε και ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πολύτιμος σύμμαχος για να βοηθήσει τους κατοίκους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις που θα στηρίξουν την οικονομία και τον τουρισμό μας», επεσήμανε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Τη μεγάλη σημασία του προγράμματος εμβολιασμού για τα νησιά, υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειάρχες, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γιώργος Χατζημάρκος, ως Περιφερειάρχης της μεγαλύτερης πολυνησιακής Περιφέρειας της χώρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και ζήτησε να ψηφιστούν το συντομότερο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν στην Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να συνδράμει στο έργο του εμβολιασμού:

«Δίνουμε αυτή τη μάχη συνεργαζόμενοι και συντεταγμένοι πάνω σε ένα καλό σχέδιο. Σήμερα με τις ανακοινώσεις σας μας δίνετε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά στο να διεκδικήσουμε όχι μόνο την απόλυτη θωράκιση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας αλλά και μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, για την οποία θα δώσουμε τη μάχη να είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή. Ήδη, το σχέδιο «Ελευθερία» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετώπισε με προνομιακό τρόπο τα μικρά νησιά. Ήρθε η σειρά και των μεγαλύτερων νησιών.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας ήσασταν πάντα, άμεσα, πάνω από όλα τα ζητήματα. Αυτό που εμείς ζητάμε σήμερα, στην εμπόλεμη κατάσταση που ζούμε, είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην τιτάνιο αγώνα, το σχέδιο να είναι απολύτως επιτυχές το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε ζητήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μόνο τη δυνατότητά μας να συνδράμουμε στο έργο των εμβολιασμών και τίποτα άλλο, διότι καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία αλλά για την οικονομία της χώρας συνολικά. Σε αυτόν τον πολύ δύσκολο δρόμο δεν είστε μόνος σας, έχετε συμμάχους όλους όσοι εργάζονται με υπευθυνότητα και ωριμότητα και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, γιατί μέχρι στιγμής μας έχετε πείσει από τα αποτελέσματα που έχετε φέρει».

Μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, ο Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την θωράκιση των νησιών μας απέναντι στην πανδημία. Για να το πετύχουμε, ξεπεράσαμε όρια διοικητικά, οικονομικά, πολιτικά. Σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με χαρά πήραμε το σχέδιο εμβολιασμών αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα, για την υλοποίηση και επιτυχία του οποίου θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις.

Σε μια περίοδο που δίνουμε τη μάχη ενάντια στην παγκόσμια, πρωτοφανή απειλή της Covid-19, το διπλό μέτωπο – γιατί εκτός αυτού του κορονοϊού έχουμε και τους πάσης φύσεως τσαρλατάνους, αρνητές της σοβαρότητας και υπονομευτές του τιτάνιου αγώνα – καταφέρνουμε να κρατάμε το βλέμμα μας αταλάντευτα στραμμένο στο στόχο της υγειονομικής ασφάλειας των νησιωτών μας και της διαφύλαξης της βασικής παραγωγικής μηχανής της οικονομίας μας, του τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι η πρωτοφανής απειλή της πανδημίας να αποτελέσει παρελθόν».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΕΜΒΟΛΙΟΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙΝΗΣΙΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Keywords
ιουνίου, νησια, ιουνίου, κρητη, καλοκαιρι, ελλαδα, μαΐου, νέα, μκο, αιγαιο, Johnson, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, κικιλιασ ηλικια, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, νικηταρας, δουλεια, εθνικη, θεμα, κινητα, μκο, νησι, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, αρωγη, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, διπλο, εγινε, εδω ειμαστε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελευθερια, ενεργεια, εμβολιο, εξελιξη, επιτυχια, εσωτερικων, ετων, ιδιο, υποθεση, υφυπουργος, θετικο, διαφημιση, υγειονομικο, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κωβαιος, ληψη, ληξη, λογο, μαΐου, μητσοτακης, νιαρχος, παντα, ορια, ωριμοτητα, πεμπτη, προβληματα, προσληψεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, σειρα, συμμετοχή, σιγαλας, σχεδιο, τιτανιο, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, χαρα, ασφαλεια, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, λιανος, θαλασσες, θεοχαρης, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, 25 Ιουνίου,koronoios, 25 iouniou