Κορονοϊός Ελλάδα: Μάσκες παντού σε δήμους στην Αττική που είναι στο «κόκκινο»

Η κυβέρνηση, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το απόγευμα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξαγγείλει νέα, οριζόντια, μέτρα σε επίπεδο δήμων, με την καθολική χρήση μάσκας σε αρκετούς δήμους να είναι μονόδρομος.

Οι ανακοινώσεις θα αφορούν την καθολική χρήση μάσκας κατά τόπους, σε περιοχές που έχουν «κοκκινήσει» λόγω κορονοϊού. Η κακή επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν διάφορες περιοχές στη χώρα μας, εδώ και αρκετό καιρό, σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες εστίες διασποράς

και το ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οδηγεί την κυβέρνηση στην λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, τα οποία θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Μια μεγάλη μερίδα επιδημιολόγων έχει ρίξει στο τραπέζι την καθολική χρήση της μάσκας, όχι όμως σε όλο το νομό Αττικής, ή κάποιο νομό της περιφέρειας με πολλά κρούσματα, αλλά σε επίπεδο δήμων.

Την πρωτιά, όσον αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας, κατέχει εδώ και αρκετό καιρό η Αττική, η οποία συγκέντρωσε πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν (και) την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Λέσβος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος, στις οποίες έχει επιβληθεί ήδη υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Πέτσας: Με εντολή του πρωθυπουργού, οι ειδικοί θα ετοιμάσουν κατάλογο με μέτρα στην Αττική

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και ,όπως φαίνεται, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτσας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τη Γαλλία, λέγοντας ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, καθώς και το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο προχωράει σε νέο lockdown.

Φόβος για στιγματισμό περιοχών

Την ίδια στιγμή, μία τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει προβλήματα κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, δεν είναι απίθανο να δημιουργηθεί φόβος στιγματισμού των περιοχών που θα εφαρμοστούν τα οριζόντια μέτρα που θα ανακοινωθούν

Γι' αυτό, από το τραπέζι της κυβέρνησης δεν έχει φύγει η πρόταση περί καθολικής χρήσης μάσκας αυτή τη φορά σε επίπεδο νομού, πράγμα που θα σήμαινε πως το μέτρο θα εφαρμοζόταν σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, η καθολική χρήση της μάσκας κατά τόπους θα είχε αντίκτυπο και στην εμπορική κίνηση της περιοχής, όπως επίσης και στα καταστήματα εστίασης.

Ποιοι δήμοι της Αττικής είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δήμοι της Αττικής που εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς και Κηφισιάς.

Αναφορικά με τα νότια προάστια, υπάρχει αισθητή υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες που είχαν υψηλό επιδημικό φορτίο, γεγονός που οφείλεται και στην άμεση παρέμβαση των δήμων.

Όσον αφορά την εικόνα των βορείων προαστίων, τα κρούσματα εκεί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να βρίσκονται σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Τέλος, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πώς θα μετακινείται ο κόσμος με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος συνωστισμός.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνονται νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική με εντολή Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα