Κορονοϊός Ελλάδα: 71 νέα κρούσματα, συνολικά 695 - 17 οι νεκροί

O εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε 71 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 695.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.000 με 10.000. Έχουν επιβεβαιωθεί 17 νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας, οι δύο εκ των οποίων σήμερα.

Ήταν η πρώτη ενημέρωση για επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκίνησε στις 06:00 της Δευτέρας.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Υγείας,

Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Τσιόδρα για την συμβολή του στην προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έως σήμερα 358.000 κρούσματα του νέου ιού έχουν καταγραφεί σε 193 χώρες.

Η ανθρωπότητα έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 15.000 επιβεβαιωμένους θανάτους αλλά και περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό έχουν γίνει ήδη καλά.

Ανακοίνωσε ο ίδιος 71 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 695 και αφορά 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ιδιαίτερα περιφερειακές ενότητες του Νομού Αττικής.

Το 56% των νοσούντων έως σήμερα είναι άντρες ηλικίας από 18 έως 64 ετών, αφορούν το 75% των περιπτώσεων, ενώ άνω των 65 είναι το 21% των περιπτώσεων.

Στους συμπατριώτες μας που συνεχίζουν να νοσηλεύονται, το 61% είναι άντρες. Όσοι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένοι, η μέση ηλικία τους είναι 68 έτη και όλοι είναι άντρες, εκτός από μία γυναίκα στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι παραμένουμε στην εκτίμηση των μαθηματικών προβλέψεων οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προβληθεί στη χώρα μας. Πάντα οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν αβεβαιότητα αλλά και δείχνουν πόσο κοντά μας μπορεί να είναι ο κορονοϊός και μας αφορά όλους.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχουμε καλά στοιχεία για πολλές πτυχές της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες.

Πρόσθεσε όμως ο κ. Τσιόδρας: Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να λάβουμε τις δραστικές ενέργειες για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού έως ότου τα δεδομένα μας είναι ακόμη πιο σίγουρα. Νομίζω γνωρίζουμε ήδη αρκετά, σαν επιστημονική κοινότητα, και δίνουν απαραίτητες δράσεις όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές.

Πρώτα, ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί σε σχέση με το ποσό σοβαρά ή πεθαίνουν, αυξάνει πολύ. Αυτά είναι δραματικά, σε ανησυχητικά επίπεδα.

Επίσης οι ασθενείς που είναι ελαφρά είναι πολύ περισσότερο σημαντικό να απομονώνονται παρά να ελέγχονται. Επιπρόσθετα πρέπει να γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται δραστικά και θα μολυνθεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα ελέγχου.

Είναι αδύνατον να έχει μολυνθεί το 50% του πληθυσμού αυτή τη στιγμή, κατά τους υπολογισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορεί να μεταδίδουν τον ιό: φάνηκε και σε πρόσφατο έλεγχο ατόμων που επέστρεψαν από περιοχές με υψηλή μετάδοση του ιού στη χώρα μας. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Και όταν κανείς χαλαρώνει τα μέτρα, και μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων της νόσου.

Μία Πανδημία σαν αυτή δεν υποχωρεί από μόνη της χωρίς αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα οποία ήδη οι περισσότεροι από μας εφαρμόζουν.

Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές θεραπείες και ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς αργεί. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε ήδη αγοράσει με τα μέτρα και αυτό το χρόνο πρέπει να επενδυθεί σε κοινωνικούς, οικονομικούς, και πολιτικούς τρόπους για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κρίση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμορφώνεται με μέτρα σκληρά, που ξεπερνούν τις προσωπικές τους δυσκολίες.

Ακόμη και οι φίλοι μας κρατούν αποστάσεις από κοντά μας. Εγώ σέβομαι απόλυτα τον βουβό πόνο αυτών που έχουν πρόβλημα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνεται μακριά από το συγγενή τους ή δυνατόν για μακριά από το σπίτι τους, όπως και αυτών που έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο και θέλω να είναι δίπλα σε αλήθεια δύσκολες συνθήκες, δύσκολες επιλογές και η μάχη γίνεται.

Για πολλούς συμπολίτες μας και πολλούς από μας και πρώτη γραμμή ενώ για κάποια κριτική είναι εύκολη και εξ αποστάσεως, προσοχή: για άλλη μία φορά παρακαλώ όχι στο στίγμα, σε προσωπικές αναφορές, σε γεγονότα που έχουν σχέση με τον ιό.

Και αστοχούν ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση αλλά ακόμη περαιτέρω καταστρατηγούν κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και προσωπικών δεδομένων, όταν μάλιστα δεν γνωρίζουν οι κρίνοντες τα αληθινά γεγονότα.

Δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνει με το δάχτυλο ένας τον άλλον. Και το πρώτο μας μέλημα δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες: έχουμε ένα κοινό εχθρό όλοι μας, είναι ο ιός. Θέλω να έχουμε την προσοχή απέναντι σε αυτόν. Αν μπορούσαμε με ένα μαγικό ραβδί να παγώσουμε σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον για 14 μέρες, ο ιός θα σταματούσε την εξάπλωση και θα πέθαινε στις επιφάνειες που είχε μολύνει.

Μετά 14 μέρες θα βλέπαμε ποιος έχει τα συμπτώματα. Αυτό φυσικά και δεν είναι εφικτό, ούτε μπορεί να εφαρμοστεί από κανέναν και καμία χώρα του κόσμου.

Θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που όλοι μαζί κάνουμε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσουμε τη νόσο και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων και να μην περάσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται είναι η μάχη των πολλών και εδώ να πω: Σήμερα είναι η μάχη που κέρδισε μία νεαρή μητέρα που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, σήμερα στο νοσοκομείο μας. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Μπορείτε να δείτε την ενημέρωση από Τσιόδρα και Χαρδαλιά παρακάτω:

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊος Ελλάδα: Ο μικρότερος ασθενής - Βρέφος τριών μηνών

Κορονοϊός: Οδηγίες για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα

Συγκλονιστική φωτογραφία: Γνωρίζει το νεογέννητο εγγόνι του από το παράθυρο λόγω κορονοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα