Κορονοϊός Ελλάδα: Plan B με νυχτερινό lockdown στην Αττική - «Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown», λέει ο Σύψας

Το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Αττική, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο Νίκος Σύψας, παραμένει. Παράλληλα, εξετάζεται το plan Β της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, δηλαδή από την ώρα που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί, με παράλληλους ελέγχους στις πλατείες όπου συγκεντρώνονται οι νέοι, όπως αναφέραμε νωρίτερα και για την πλατεία Βαρνάβα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν φαίνεται να

μπορεί να αποφευχθεί, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Στη νέα δέσμη περιορισμών που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά συμπεριλαμβάνονται η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε 20.

Παράλληλα, η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα διαφοροποιηθεί, καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα. Εξάλλου, ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις, ο οποίος μέχρι σήμερα βρίσκεται στα 50 άτομα.

Επιπλέον, η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μετατραπεί σε υποχρεωτικό μέτρο, παρά το θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες βάζουν όλα τα μέτρα στο τραπέζι, μαζί με το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στο δημόσιο και ενδεχομένως και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποσυμπιεστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Σύψας αποκάλυψε το επόμενο μέτρο για την Αττική - Βάζει και αυτός στο τραπέζι το lockdown

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας βάζει στο τραπέζι γενικό lockdown σε περίπτωση που δεν αποδώσουν.

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο».

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. «Τα πράγματα σοβαρεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων (7 σε όλη την Ελλάδα συν 1 στο οποίο θα κλείσει μόνο ένα τμήμα) ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία την τήρηση των μέτρων.

«Οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν» ανέφερε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι το τεστ για τον κορονοϊό δεν είναι πανάκεια. «Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις» επισήμανε.

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για κορονοϊό: Πάμε προς το χειρότερο σενάριο των 2.000 κρουσμάτων τη μέρα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και μιλώντας στο Open TV τόνισε σε δραματικό τόνο πως «τις τελευταίες 10 μέρες βαδίζουμε στο πιο αρνητικό σενάριο το οποίο θα οδηγήσει αν δεν πάρουμε εμείς σοβαρά την κατάσταση και δεν τηρηθούν τα αντίστοιχα αυστηρά μέτρα, σε μια πολύ σημαντική αύξηση ήδη από τον Νοέμβριο και βεβαίως ακόμα χειρότερη τον Δεκέμβρη».

Ο κ. Σαρηγιάννης, μάλιστα, διευκρινίζει και ποιο είναι το χειρότερο σενάριο: «Μιλάμε για μία αύξηση η οποία θα πήγαινε παραπέρα από τα 1.000 – 2.000 κρούσματα στο τέλος του Δεκέμβρη και η οποία φυσικά θα είναι δυσβάσταχτη γιατί δεν θα μπορούσε το ΕΣΥ να την αντέξει».

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε παράλληλα ότι δεν θεωρεί ότι θα συμβεί αυτό «γιατί προφανώς θα ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα νωρίτερα, απλώς οι υπολογισμοί μάς δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε την αρχή του να βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, όπως η τηλεργασία, για να μειωθεί η μεταδοτικότητα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον, σχετικά με την προοπτική ενός lockdown είπε: «Συζητάμε θέματα που έχουν να κάνουν με μερικά lockdown παραδείγματος χάριν στη Αττική, αλλά προσπαθούμε να δούμε με ποιο σχήμα θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αν χρειαστεί να συμβεί αυτό, έτσι ώστε να μην χτυπήσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας συνολικά. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι σε σχέση με αυτά τα μέτρα, αλλά κυρίως να είμαστε εμείς οι πολίτες πιο υπεύθυνοι όσον αφορά στην τήρησή τους».

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας έως τις 20 Οκτώβρη μέσα στο οποίο μπορούμε να πάρουμε μέτρα, και να αρχίζουν αυτά να αποδίδουν πριν από αυτή την ημερομηνία για να μπορούμε να ανασχέσουμε εύκολα την επιδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα