Κορονοϊός Ελλάδα: 60 νέα κρούσματα, 1673 συνολικά, 68 νεκροί - Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 27 Απριλίου

Κορονοϊός: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι καταγράφονται 60 νέα κρούσματα, φτάνοντας τον αριθμό σε 1.673 συνολικά. Οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 68.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, ως σήμερα, περισσότερα από 1.140.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με 61.188 θανάτους, αλλά και περισσότερους από 236.000 ανθρώπους, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Οι

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον περισσότερα από 278.000 κρούσματα και 7.445 νεκρούς. Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τις 4 Απριλίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 517.000 περιπτώσεις και 40.903 θάνατοι, ενώ η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων, με περισσότερα από 124.000 καταγεγραμμένα στη χώρα.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους με 14.681, 11.744 και 6.507 θανάτους αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

60 νέα κρούσματα καταγράφονται από τον ιό – 1.673 συνολικά, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. 343 επιβεβαιωμένα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.92 είναι σε νοσοκομεία διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία 66 ετών, οι 20 είναι γυναίκες, πάνω από το 70% με υποκείμενο νόσημα.10 εξήλθαν από το νοσοκομείο.9 νέοι θάνατοι στην Ελλάδα – 68 συνολικά: 19 εκ των οποίων γυναίκες, με 74 έτη μέση ηλικία, σε ποσοστό 91% με υποκείμενο νόσημα ή μεγάλης ηλικίας

Όπως επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μια πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με πολλά ερωτηματικά, τα οποία είναι και πιο σκληρά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπινες ψυχές. Τι αντιπροσωπεύουν οι σημερινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Οι θάνατοι που σας ανάφερα, αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας περίπου 2 με 3 εβδομάδες πριν, που είναι ο μέσος όρος των ημερών που απαιτείται για να φτάσει κάποιος στο θάνατο. Επίσης, αντιπροσωπεύουν αυτό που σας έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν. Πως από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ, ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει

Για τη μάσκα το ερώτημα το σημαντικό είναι πώς μετέχουν στη νόσο ότι είναι ασυμπτωματικοί. Χθες το κέντρο ελέγχου στην Αμερική, πρότεινε ακόμα και την κάλυψη με απλό ύφασμα.

Νέες διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε:

«Έκρινα πως πρέπει να μιλήσω ξανά για το θέμα της μάσκας για το γενικό κοινό, με αφορμή το ερώτημα που δεν έχει ακόμα πολύ σαφή απάντηση. Το ερώτημα αυτό γέννησε και κάποια πράγματα που θα σας πω αμέσως μετά και τα οποία εφαρμόζονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το σημαντικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο συμμετέχουν αυτοί χωρίς συμπτώματα στη νόσο και τη διασπορά της. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου.

Αυτός είναι και ο λόγος που εχθές, σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το περίφημο Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης. Απλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Μπορεί να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Το έχουμε πει, ναι. Έτσι πρέπει να φερόμαστε.

Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους από την έκθεσή τους στον δικό μου ιό σε αυτή την περίπτωση; Πάλι η απάντηση είναι ναι.

Οι Αμερικανοί λένε, φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου, μία υφασμάτινη μάσκα για να μην τους κολλήσω όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο. Αυτό λένε οι φίλοι Αμερικανοί συνάδελφοι.

Βέβαια, τη στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως. Και προσοχή! Αυτά τα καλύμματα που συνιστούν δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας.

Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες.

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας.

Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης.

Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.

Και για αυτό και δεν συστήνεται και τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

Αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

Δείτε το βίντεο με τις νέες διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα είδη μασκών που πρέπει να χρησιμοποιούν και ποιοι, από τον Σωτήρη Τσιόδρα:

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται οι απαγορεύσεις για τρεις εβδομάδες

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας κρίνεται μέρα με την ημέρα. Το αποτέλεσμα όμως αυτό σε ελάχιστες ώρες ή μέρες μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παρατείνονται οι απαγορεύσεις για άλλες τρεις εβδομάδες.

Δεν γίνονται πλέον δεκτές οι αλλαγές στις δηλώσεις μόνιμης κατοικίας από σήμερα, εκτός εάν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι απαγορεύσεις για άσκηση ή κολύμπι δεν ισχύουν για πολίτες που τα χρειάζονται για θεραπευτικούς λόγους. Χρειάζεται να έχουν μαζί τους τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

10306: Για ψυχολογική στήριξη, είναι η γραμμή που μπορούν να καλούν οι πολίτες.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας» και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, όπως παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο και πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκαν οι πλατφόρμες citysolidarity.gov.gr και animalsolidarity.gov.gr

Κάποιοι επιμένουν με τεχνάσματα να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Σήμερα παρατηρήθηκε στην Αθήνα αυξημένη κινητικότητα. Αυτοί οι λίγοι υπονομεύουν τις προσπάθειες του συνόλου. Αλήθεια, κανείς δεν βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή και τις επόμενες μέρες μένει να αποδειχθεί. Ας μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι.

Ερωτήσεις από δημοσιογράφους

Τσιόδρας: Η αλλαγή του καιρού -με πτώση της θερμοκρασίας- σίγουρα ευνοεί τη διασπορά του καιρού. Ελπίζω ότι εφόσον τηρούνται τα μέτρα δεν θα επηρεάσει.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου. Γίνεται συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστώσουμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Χρειάζεται πάντως καλός αερισμός.

Σχετικά με το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, πολύ γρήγορα θα δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν φάρμακα. Σε ό,τι αφορά τα διαλύματα χλωρίνης χρειάζεται προσοχή, να ακολουθούνται οδηγίες και καλός αερισμός χώρου. Προσοχή στην αραίωση και σε αερισμό του χώρου.

Γίνεται ο ιός πιο ανθεκτικός με συχνό καθαρισμό; Τι να προσέχουμε για τη χλωρίνη

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν έχουμε κάποια δεδομένα ότι γίνεται πιο ανθεκτικός με τον καθαρισμό. «Οπωσδήποτε όμως έχει δίκιο η αγαπητή δημοσιογράφος, ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή όταν χειριζόμαστε διαλύματα χλωρίνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία, κάποιοι μπορεί να κάνουν μια αλλεργική κατάσταση, σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια.

Να είναι καλά αεριζόμενος ο χώρος, να χρησιμοποιούνται οι οδηγίες και η διάλυση που έχει δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στις αναλυτικές οδηγίες. Και φυσικά, η χρήση των αντισηπτικών η οποία μπορεί να εναλλάσσεται με τη χρήση του καθαρισμού των χεριών με σαπούνι και νερό, μπορεί να δημιουργήσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα ήπιο, αλλά όχι σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το μόνο στο οποίο έχει δίκιο και θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, είναι η χρήση της αραίωσης της χλωρίνης όταν καθαρίζουμε επιφάνειες. Εκεί χρειάζεται πραγματικά μια προσοχή και να αερίζεται καλά ο χώρος. Ο ιός δε νομίζω ότι θα γίνει πιο ανθεκτικός, ίσα-ίσα αυτά τα μέσα τον σκοτώνουν».

Κοντοζαμάνης: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 4.000 προσλήψεις / εγκρίσεις.

Η ενδυνάμωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι να κινητοποιήσουμε το σύνολο του ιατρικού προσωπικού. Δραστηριοποιούμε όλο το πλέγμα των επαγγελματιών υγείας.

Προετοιμάζεται ο ΠΟΥ να δεχτεί επιπρόσθετα μέτρα για αυτούς που έχουν τη νόσο και δεν το ξέρουν στον αέρα. Θεωρώ ότι θα υπάρξει γενική κατεύθυνση για τις μάσκες, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στην πατρίδα μας υλοποιείται στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος, όπως και σε άλλες χώρες. Μαζικός έλεγχος θα γίνει στη φάση που θα αρθούν τα μέτρα. Δεν θα ναι μόνο τα μοριακά τεστ αλλά και τεστ αντισωμάτων, που επί του παρόντος τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

Για την πρόβλεψη που είχε κάνει ο κ. Τσιόδρας πέρυσι περί πανδημίας, απάντησε ότι όντως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας της χώρας, όπως και πολλοί συνάδελφοι, είπε. Όλο ο επιστημονικός κόσμος περίμενε πανδημία γρίπης.

Όσον αφορά την ανάγκη σκληρότερων μέτρων, δεν νομίζω ότι θα δούμε σενάρια όπως στην Ιταλία ή Ισπανία. Έχουμε βραδεία αύξηση στη χώρα, αλλά εάν δεν συμμορφωθούμε όσο πρέπει αυτό θα αλλάξει γρήγορα και θα δούμε τέτοιες εικόνες.

Δείτε το βίντεο με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις που δόθηκαν:

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 27 Απριλίου

Κορονοϊός: Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσιόδρα στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

Keywords
κορονοϊός, ελλαδα, νέα, νεκροι, γαλλια, διευκρινίσεις, σημαίνει, φαρμακεια, λύση, αθηνα, εκπα, εκκα, gov, καιρος, τεστ, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ξανα, βιντεο, χωρες, το θεμα, δυσπνοια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιος, ισπανια, ιταλια, κλιματιστικα, τεστ, αγχος, αυξηση, αλλαξε το, αμερικη, απλα, αφορμη, εβδομαδες, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, δερμα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δοθει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εποχη, ετη, ετων, ευρωπη, υγρασια, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υφυπουργος, εικονα, ηπιο, υφασμα, λειτουργια, λύση, μαξιμου, ματια, μικρο, νερο, νοσοκομεια, ορος, οφελος, πλατφορμες, προβληματα, προσληψεις, σαπουνι, σιγουρα, συζητησουμε, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, ταξιδια, υγιεις, συμπτωματα, φαρμακειο, φαρμακα, φυσικα, φταρνισμα, χαμογελο, ψυχικο, ωρες, δικιο, ειδη, ερωτησεις, εθνικο, φιλοι, gov.gr, gov, χωρα, κομματι, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, σωτηρης, υγειας, ψυχες
Τυχαία Θέματα