Κορονοϊός: Έκανε την εμφάνισή του και στην Κροατία

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού Covid-19.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρωθυπουργός, πρόκειται για νεαρό άνδρα που έχει ήπια συμπτώματα της νόσου και έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο «Fran Mihaljevic» στο Ζάγκρεμπ, όπου και είναι απομονωμένος.

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε ότι η Κροατία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης της χώρας από τον κορονοϊό, ενώ σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της με την ιταλική κυβέρνηση.

Εξάπλωση του κορονοϊού στην
Ιταλία

Ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία. Νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε Φλωρεντία και Σικελία.

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε κεντρική και νότια Ιταλία.

Συγκεκριμένα ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία.

Εξάλλου μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 229 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας εξέπνευσε ο έκτος ασθενής από τον κορονοϊό, ενώ λίγο νωρίτερα κατέληξε ένας άνθρωπος που είχε μολυνθεί με τον κορονοϊό στη βόρεια Ιταλία. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας άνδρας 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια, μολύνθηκε από τον κορονοϊό και πέθανε. Αυτό ήταν το τέταρτο θύμα στη γειτονική μας χώρα.

Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο. Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φραντς Λανγκ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία, τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μία ώρα.

Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο μετά τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ιταλία, η οποία μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς, περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη, Νίκος Σάκκαρης. «Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά» είπε ο κ. Σάκκαρης στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.

Όσον αφορά την καθημερινότητα στο Μιλάνο ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι «τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο». Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι «εχθές (σ.σ Κυριακή) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα, σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Πέτερ Κάιζερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας, που γειτονεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρότρυνε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στην ιταλική επικράτεια.

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Σε νοσοκομείο που δεν τήρησε το πρωτόκολλο οφείλεται η εξάπλωση στην Ιταλία
Από ένα νοσοκομείο που δεν τήρησε τα πρωτόκολλα ασφαλείας εξαπλώθηκε ο κοροναϊός στην Ιταλία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ιταλός γιατρός που έκανε διακοπές στην Ισπανία νόσησε και είναι σε καραντίνα.

Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, δημιουργούνται προβλήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΡΟΑΤΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΡΟΥΣΜΑΤΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Έκανε, Κροατία,koronoios, ekane, kroatia