Κορονοϊος: Δομές και δημόσιο «στενάζουν, πίεση με κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊου, δεν λέει να πέσει σε πανελλαδικό επίπεδο κάτω από τα 400, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα που ανακοινώνονται λιγότερα κρούσματα, πτώση που οφείλεται στην υπολειτουργία των εργαστηρίων μοριακών ελέγχων. 

Σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πως η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται και σε διάφορές περιφέρειες

της χώρας ανακοινώνονται διαρκώς νέα κρούσματα. Αποκορύφωμα της χθεσινής ημέρας το lockdown που ανακοινώθηκε στην περιφέρεια Κοζάνης αλλά φαίνεται πως δεν θα είναι η μόνη περίπτωση αυστηροποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊου, ενόψει της πτώσης των θερμοκρασιών. 

Μία σειρά από περιστατικά κρουσμάτων ανακοινώνονται καθημερινά σε τοπικό επίπεδο.

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 19/10/2020 το δημοτικό βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε ένα από τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό. Το βρεφοκομείο θα επαναλειτουργήσει από Δευτέρα.

Στον παιδικό σταθμό έγινε χθες απολύμανση, και σήμερα το βρεφοκομείο θα παραμείνει κλειστό προκειμένου να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες. Στο χώρο αναμένεται και κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Από τη Δευτέρα το δημοτικό βρεφοκομείο θα λειτουργήσει κανονικά, εκτός από το τμήμα «Ήλιος», στο οποίο φοιτά το παιδάκι που διαγνώσθηκε θετικό στον ιό. Τα 15 παιδάκια (ηλικίας από έξι μηνών μέχρι 2,5 ετών) που ήταν στο ίδιο τμήμα με το παιδί θα μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, μαζί με τις δύο βρεφοκόμους του τμήματος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του βρεφοκομείου, Ιωάννα Σπανού το παιδάκι κόλλησε από τη μητέρα του, η οποία είχε συμπτώματα από την περασμένη Κυριακή και συνέχισε να στέλνει το παιδί στον παιδικό. Στον παιδικό σταθμό πηγαίνουν 75 παιδιά. Από φέτος λειτουργούν 2 τμήματα νηπίων με 35 παιδιά στο σύνολο, ενώ στην κλειστή δομή διαμένουν 19 παιδιά.

Κλειστό για πέντε μέρες θα παραμείνει το Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου μετά τα έξι κρούσματα που εντοπίστηκαν σε υπαλλήλους των Υπηρεσιών του.

Εξυπηρετούνται μόνο έκτακτες περιπτώσεις Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε πολλά τμήματα. Έχει γίνει απολύμανση των χώρων.

Δύο εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και μια θεατρολόγος των ΚΔΑΠ βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, με εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, το υγειονομικό πρωτόκολλο τέθηκε αμέσως σε υλοποίηση με τη θέση των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας σε περιορισμό 14 ημερών, ενώ επιπλέον έγινε νωρίς το πρωί πλήρης ειδική απολύμανση για τον κορονοϊό σε όλους τους χώρους του εργοταξίου. Σε προληπτική καραντίνα τέθηκαν επίσης άλλα επτά άτομα που εργάζονται στα ίδια γραφεία με τους προσβεβλημένους από τον κορονοϊό εργαζόμενους, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα δεν εμφάνισαν οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Η θεατρολόγος διδάσκει σε δύο τμήματα των ΚΔΑΠ και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών και 2ο Τμήμα των Πεύκων, που στεγάζεται στα 2ο-4ο Δημοτικά Σχολείων Πεύκων. Ειδικά συνεργεία απολύμαναν πλήρως τα δύο σχολικά συγκροτήματα. Στο πλαίσιο της ταχείας ιχνηλάτησης, διαπιστώθηκε ότι με τη θεατρολόγο ήρθαν σε επαφή στο πλαίσιο της εργασίας της ένας αριθμός συναδέλφων της και μαθητών, οι οποίοι τέθηκαν σε 5ήμερο περιορισμό, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ ο δήμος προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία για την επανυποβολή τους σε τεστ.

Οι δύο εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας βρέθηκαν θετικοί, μετά από δωρεάν τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν προληπτικά με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης Συκεών. Ο κύκλος της δωρεάν προληπτικής υποβολής σε τεστ θα συνεχιστεί.

Σε διαδικασία ιχνηλάτησης όλων των επαφών ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου των Δικαστικών Φυλακών Λάρισας, βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, μετά την θετική διάγνωση του, στον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του, εργάζεται στην εξωτερική φρουρά των φυλακών της Λάρισας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας εκ μέρους του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ο κ. Ν. Γκατσιώνης, επεσήμανε ότι «ο συγκεκριμένος υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς, εμπλέκεται στις μεταγωγές κρατουμένων και στην φύλαξη του εξωτερικού χώρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει και η ιχνηλάτηση των επαφών του και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ληφθούν τα μέτρα που θα υποδείξει ο ΕΟΔΥ».

Αναστέλλεται μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου η λειτουργία τριών τμημάτων στο 2ο Γενικό Λύκειο της Πάτρας, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα σε καθηγητή του σχολείου.

Ενώ, όπως έγινε γνωστό, κρούσμα υπήρξε και σε εκπαιδευτικό του12ου Γυμνασίου με αποτέλεσμα να «κλείσουν» τέσσερα τμήματα του διδακτηρίου. Πρόκειται για ζευγάρι καθηγητών που υπηρετούσε στα δύο σχολικά συγκροτήματα.

Οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και Β3 θα πρέπει να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2ο Λύκειο. Τα μαθήματα σε όλες τις περιπτώσεις, θα γίνονται διαδικτυακά. Στο σχολικό κτίριο έγινε απολύμανση των χώρων.

Η Διεύθυνση του Λυκείου ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών.

Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού γνωστοποιήθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, σε εργαζόμενους του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ανάμεσά τους και στενή επαφή της υπαλλήλου στο ειδικό σχολείο Κρεστένων, η οποία εργάζεται σε παιδικό σταθμό γειτονικής Τ.Κ. η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί.

Οι εργαζόμενοι, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι θετικοί στον covid-19, πρόκειται να επανελεγχθούν, μετά και τις λάθος αρχικές ανακοινώσεις που έγιναν για τους προηγούμενους υπαλλήλους, ότι είχαν προσβληθεί από κορονοϊό.

Keywords
Τυχαία Θέματα