Κόντρα στη Βουλή με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη: «Επενδύετε στη λάσπη» λέει ο Μητσοτάκης - «Πείτε συγγνώμη στον λαό» λέει ο Τσίπρας

Σε κλίμα πολωτικό, όπως προμήνυε η προϋπάρχουσα ατμόσφαιρα, διεξήχθη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με θέμα την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου, την ώρα που ο Δ. Λιγνάδης κατέθετε στην ανακρίτρια για τις ειδεχθείς πράξεις που του αποδίδονται. «Επενδύετε στη λάσπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης, ενώ ο κ.Τσίπρας ζήτησε ξανά την παραίτηση της Λ. Μενδώνη καλώντας τον Πρωθυπουργό να ζητήσει

συγγνώμη από τον λαό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε και στις τρείς τοποθετήσεις του τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει τις χυδαίες αναρτήσεις του Κώστα Βαξεβάνη και του Παύλου Πολάκη, ενώ ανακοίνωσε δέσμη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει θεσμικά το κίνημα «metoo».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για λάθος επικοινωνιακό χειρισμό της Λίνας Μενδώνη, η οποία απουσίαζε από τα υπουργικά έδρανα και έκανε λόγο για αποκάλυψη και όχι συγκάλυψη του σκανδάλου. Παραδέχθηκε επίσης και αστοχίες σε δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, τις οποίες και υπογράμμισε ότι του ζήτησε να ανακαλέσει.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Πάρε θέση για τη λάσπη και διέγραψε Πολάκη»

Παράλληλα, ο Κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον Κ. Τσίπρα, να απαντήσει ως πατέρας δύο παιδιών σε ένα πατέρα τριών παιδιών αν κατηγορεί τη ΝΔ ότι καλύπτει παιδεραστές και διακινεί ανήλικους καθιστώντας τον υπεύθυνο για την υποβάθμιση του δημοσίου διαλόγου, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη.

«Πάρτε θέση για την λάσπη και διαγράψτε τον Παύλο Πολάκη» είπε συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης στον Α. Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος στην υπουργό Πολιτισμού, ο Πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «αποτελεσματική», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «ισως να αστόχησε επικοινωνιακά». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η αστοχία αυτή δεν ισοσκελίζει το βάρος του έργου της.

«Κατανοώ να ζητάτε την παραίτηση της υπουργού, είναι δικαίωμα σας, ο βάλτος όμως στον όποιο έχετε σύρει την πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας, είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να αποκηρύξει συμπεριφορές εντός του κόμματος του που εκχυδαΐζουν τον δημόσιο λόγο.

Υπονοούμενα τα μυστικά με τη Μενδώνη

Να αποδείξει ότι «Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης» δεν είναι ένα, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα, στην δευτερολογία του, ρωτώντας τον ποιο δήθεν ένοχο μυστικό συνδέει τον ίδιο με την κ Μενδώνη.

Μάλιστα, ο Κ. Μητοστάκης πρόσθεσε ότι αν ο κ Τσίπρας δεν έχει πει για ποιο κρυμμένο μυστικό μιλάει θα ενισχύσει τη θεωρία ότι επενδύει στο τεκμήριο της λασπολογίας.

«Αφήνετε υπονοούμενα και θολούρα. Ποιο είναι το ένοχο μυστικό που δεν μου επιτρέπει να αποπέμψω την κ Μενδώνη;» αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για αποκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη και όχι για συγκάλυψη.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει εδώ στη Βουλή τον Παύλο Πολάκη για τις χυδαίες αναρτήσεις του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα πληκτρολόγια αλλά άνθρωποι που ενυπόγραφα πετούν λάσπη και προβαίνουν σε χυδαίες αναρτήσεις.

«Τσίπρας- Πολάκης- Βαξεβάνης είναι το ίδιο πράγμα»

Ακολούθως, «Τσίπρας- Πολάκης- Βαξεβάνης» είναι το ίδιο πράγμα, είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπόρεσε να πάρει καμία απόσταση από ακραίες φωνές που καθοδηγούν την πολιτική του και πως είναι τρισυπόστατος.

Απαντώντας στις αναφορές Τσίπρα για τις αναρτήσεις της κ. Αγαπηδάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι και εκείνον τον ξενίζει το ύφος κάποιων από αυτές τις αναρτήσεις που έκανε η ίδια ως πολίτης όμως και όχι ως πολιτικός.

Έκλεισε δε την ομιλία του με παλαιότερες αναρτήσεις του Γιάννη Ραγκούση για τον Α. Τσίπρα λέγοντας «δεν ξέρω ποιος είναι υποκριτής αυτός ή εσείς που τον δεχθήκατε.

Επιμένει στην παραίτηση Μενδώνη ο Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην παραίτηση της Λίνας Μενδώνη κάνοντας λόγο για σκάνδαλο Μενδώνη - Λιγνάδη, με πολιτικές διαστάσεις και με ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη, που τον χαρακτήρισε πολιτικά εκτεθειμένο και πολιτικά ακάλυπτο, όσο δεν αποπέμπει την υπουργό Πολιτισμού. 

Ο κ. Τσίπρας πάντως πήρε αποστάσεις από τα «τρολ του διαδικτύου», χωρίς ωστόσο να καθιστά ευδιάκριτη την διαφωνία του με το hashtag του Κ. Βαξεβάνη και τις πρόσφατες αναρτήσεις του Π. Πολάκη για την υπόθεση.

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ζητώντας στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πείτε συγγνώμη στον ελληνικό λαό

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε λόγο και για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου Λιγνάδη- Μενδώνη. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό, που επιμένει να την στηρίζει παρά την κατακραυγή της κοινωνίας» είπε.

Επίσης, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τα λάθη και τις παραλείψεις ενός σκανδάλου που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί «ως μια ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτα»..

«Θα πάρω σαφείς αποστάσεις από τις χυδαιότητες του δημοσίου λόγου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη, προσθέτοντας «διαφωνώ αποφασιστικά και κάθετα με όσα γράφονται πολλές φορές για το πρόσωπο σας στο πληκτρολόγιο» .

Τσίπρας: «Λαϊκιστική σπέκουλα από τη ΝΔ»

Επίσης, να συνδέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού με ένα «ένοχο μυστικό» επιχείρησε στη δευτερολογία του ο Α. Τσίπρας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η κα Μενδώνη μένει στην κυβέρνηση , διότι αν την απέπεμπε ο πρωθυπουργός, τότε θα μιλούσε για το ποιος επέβαλε τον Δημήτρη Λιγνάδη στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αφού η υπουργός έχει πει ότι τον γνώρισε μόλις τρεις ημέρες πριν από την επιλογή του για την συγκεκριμένη θέση.

Για τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο ο κ Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας αναρτήσεις περασμένων ετών από την κα Αγαπηδάκη , αλλά και από άλλα στελέχη της ΝΔ , που επιτίθενται με υβριστικό τρόπο στον ίδιο κα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας τέλος για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο κ Τσίπρας ζήτησε από τη ΝΔ να σταματήσει τη «λαικιστική σπέκουλα» ότι η παιδεραστία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα με τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νέα μέτρα Μητσοτάκη για την σεξουαλική κακοποίηση

Σημειώνεται  ότι με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την σεξουαλική κακοποίηση όπως:

-Αλλάζει ο Ποινικός Kώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές.

-Δημιουργείται νέα διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr.

-Δημιουργείται μητρώο για όλους όσοι έρχονται σε επαφή με ανήλικους με αυστηρές προδιαγραφές. Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους θεσπίζονται ειδικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση.

-Στο Δημόσιο, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

-Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων ηγετών 

«Φούσκα» χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά, τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη, κάνοντας λόγο για χυδαία κόντρα των δύο κομμάτων που στέκονται μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας. Καταλόγισε δε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ελληνικό #metoo αλλά και να θάψουν την υπόθεση κάτω από τόνους λάσπης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Δείχνουμε τα τέρατα, αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέτοια τέρατα», καταλογίζοντας πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, που σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις θέλοντας να κρύψει τις ευθύνες της.

 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος πρότεινε «ισόβια και ορχεκτομή στους παιδεραστές», χαρακτηρίζοντας ανατριχιαστικά όσα συμβαίνουν με την υπόθεση Λιγνάδη. Ο κ. Βελόπουλος, υποστήριξε ότι κάποιος θέλει τη συγκάλυψη της ιστορίας και ζήτησε συγγνώμη για τις αβλεψίες του πολιτικού συστήματος.

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εγκαλούμενο και όχι εγκαλών σε θέματα δημοσίου διαλόγου και δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για κοκορομαχία που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι λένε ότι δεν τη θέλουν επενδύουν σε αυτή. Έκανε δε λόγο για κυβέρνηση που πληγώνει τη δημοκρατία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα