«Κονταίνουν» οι Άλπεις

Το βουνό Mont Blanc, το οποίο καλύπτεται από μια κορυφογραμμή πάγου μετρήθηκε από μια ομάδα τοπογράφων με τη βοήθεια ενός drone.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, δείχνουν ότι το νέο επίσημο ύψος του Mont Blanc είναι 4.805,59 μέτρα.

Η προηγούμενη μέτρηση, που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, κατέγραφε την κορυφή στα 4.807,81 μέτρα, η οποία με τη σειρά της ήταν σχεδόν ένα μέτρο μικρότερη από τη μέτρηση που είχε γίνει το 2017.

Περιγράφοντας το 2023 ως μια «ιδιαίτερη» χρονιά, ένας από τους εμπλεκόμενους στην μέτρηση, ο Denis Borel, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι

TF1 ότι «το βουνό έχασε 3.500 κυβικά μέτρα πάγου και χιονιού σε σύγκριση με τον όγκο που μετρήθηκε το 2021, που αντιστοιχεί περίπου στον όγκο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων», ενώ υπογράμμισε πώς «η απώλεια ήταν αρκετά σημαντική σε σύγκριση με τις μετρήσεις προηγούμενων εποχών».

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος και παγετωνολογίας προειδοποίησαν να μην συνδέσουν τη συρρίκνωση της κορυφής του Mont Blanc με την απώλεια των πάγων στις Άλπεις.

Ακόμη και αν δούμε ότι υπάρχει μια μικρή τάση μείωσης - περίπου 15 έως 20 εκατοστά από το 2001 - αυτής της χιονισμένης κορυφής του Mont Blanc, οι κλιματολόγοι και οι παγετωνολόγοι μας λένε ότι χρειάζονται περίπου 50 χρόνια μετρήσεων για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή υπερθέρμανση του πλανήτη σε αυτό το υψόμετρο των 4.800 μέτρων.

Superb view of Lake Geneva, Mont Blanc & the Swiss Alps. ??#lakegeneva #montblanc #swiss #alps #switzerland #SaturdayMood #SaturdayMorning #SaturdayMotivation #SaturdayThoughts #travel #traveltheworld #mountains #hiking #lake pic.twitter.com/At5MOcu6IO

Travel Planner ? (@TravellPlanner) October 1, 2023

Τι είναι το φαινόμενο «ablation»

Ειδικοί κάνουν λόγο μια διαδικασία που ονομάζεται ablation, κατά την οποία ο άνεμος επιταχύνει την εξάτμιση του χιονιού.

Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι:

«Είναι κυρίως ο άνεμος και το χιόνι που θα επηρεάσουν το υψόμετρο της κορυφής. Ο άνεμος θα αφαιρέσει το χιόνι ή όχι», ενώ προσθέτουν ότι «ο θόλος της κορυφής του Mont Blanc μοιάζει περισσότερο με ένα σύμπλεγμα αμμόλοφων με τους ισχυρούς χειμερινούς ανέμους να διώχνουν το χιόνι από την κορυφή».

Η βραχώδης κορυφή του βουνού μετρά 4.792 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά το παχύ στρώμα πάγου και χιονιού που την καλύπτει ποικίλλει σε ύψος από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τον άνεμο και τον καιρό.

Οι ερευνητές το μετρούν κάθε δύο χρόνια από το 2001, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις.

#ΑΛΠΕΙΣ #ΚΟΡΥΦΗ #MONT_BLANC #ΠΑΓΟΣ #ΑΝΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα