Κωνσταντινούπολη: Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων κατά της ποινής φυλάκισης του δημάρχου, Εκρέμ Ιμαμογλου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το δημοτικό κτίριο της Κωνσταντινούπολης για τη δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας κατά της καταδίκης και της πολιτικής απαγόρευσης του δημάρχου της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε την Τετάρτη από το τουρκικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε τον Ιμάμογλου ένοχο για εξύβριση δημόσιων λειτουργών

σε ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019.

Η νίκη του πολιτικού τον Μάρτιο του 2019, όταν εξελέγη δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή ΑΚ, το οποίο είχε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Το κόμμα του Ερντογάν ζήτησε την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων»

Στον απόηχο της ιστορικής νίκης, το κόμμα του Ερντογάν ζήτησε την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία. Αντ' αυτού, οι εκλογές επαναλήφθηκαν λίγους μήνες αργότερα, με το ίδιο αποτέλεσμα - τη νίκη του Ιγκάτογλου.

Στις 4 Νοεμβρίου 2019, ο Ιμάγκογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ακύρωση των νόμιμων εκλογών ήταν "ανοησία". Το σχόλιο αυτό είναι αυτό που δικαιολόγησε την ποινή της Τετάρτης κατά του πολιτικού.

Ηγέτες και εκπρόσωποι των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη.

«Την καταδίκη της ποινής καταδίκασε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη»

Την καταδίκη της ποινής καταδίκασε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο χαρακτήρισε την ετυμηγορία "παρωδία της δικαιοσύνης και επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία", καθώς και "αδικαιολόγητη και πολιτικά υπολογισμένη επίθεση στην πολιτική αντιπολίτευση της Τουρκίας".

ΜΚΟ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί καταχρηστικά τα δικαστήρια για να "παραγκωνίσει ή να φιμώσει βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης".

Προς το παρόν, ο Ιμάγκογλου παραμένει στη θέση του, καθώς ένα ανώτερο δικαστήριο εξετάζει την υπόθεσή του. Το σχέδιό του είναι να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί τιμωρία για την επιτυχία του.

«Μερικές φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη»

"Μερικές φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη", δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τα εγκαίνια ενός κέντρου φροντίδας για ηλικιωμένους στην Κωνσταντινούπολη. "Ως εκ τούτου, θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου δόθηκε ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου".

Άλλη μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση

Την Τετάρτη, ένα τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου επειδή φέρεται να διέδωσε "παραπληροφόρηση" βάσει ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες και οι επικριτές του ανησυχούν ότι απειλεί την ελευθερία του λόγου στη χώρα.

Η Aygul είχε γράψει στο Twitter για ένα 14χρονο κορίτσι που φέρεται να είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και στρατιωτών.

Αργότερα απέσυρε τα tweets, λέγοντας ότι ο τοπικός κυβερνήτης του είχε πει ότι η ιστορία ήταν αναληθής. Ο Aygul ζήτησε μάλιστα συγγνώμη που δεν επιβεβαίωσε την ιστορία με τις αρχές πριν γράψει γι' αυτήν στο διαδίκτυο.

Αλλά το τουρκικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι ενέργειες του δημοσιογράφου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φόβο και πανικό στο κοινό και θα μπορούσαν να διαταράξουν την ειρήνη στη χώρα, δεδομένου του μεγέθους του ακροατηρίου του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που είδε το Reuters.

Ο δικηγόρος του Aygul, Diyar Orak, δήλωσε ότι η κράτηση του δημοσιογράφου είναι παράνομη.

Η σύλληψη του Sinan Aygul, δημοσιογράφου στην επαρχία Bitlis, στην οποία πλειοψηφούν οι Κούρδοι, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είναι η πρώτη προφυλάκιση βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για όποιον διαδίδει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Η ιστορία πεναλαμβάνεται 20 χρόνια μετά

Να σημειωθεί πώς κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το Κόμμα της Ευημερίας κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν έγινε ένας από τους κύριους ομιλητές.

Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.

Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος (άρθρο 312/2 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα).[1] Ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση από την θέση του δημάρχου το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999.Το ποίημα έλεγε: "Οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου."

Εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν ως τον Ιούνιο αναμένεται να αποτελέσουν την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Ερντογάν έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι Τούρκοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός υποψήφιος και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα νικούσε τον Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου δικάστηκε για ομιλία του, στην οποία δήλωσε ότι αυτοί που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης το 2019, στις οποίες είχε νικήσει οριακά υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν --ήταν "ηλίθιοι". Ο Ιμάμογλου δηλώνει ότι το σχόλιό του ήταν η απάντηση που έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα εναντίον του.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε με άνεση στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε, τερματίζοντας την διοίκηση για 25 χρόνια της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ #ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ #ΕΚΡΕΜ_ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ #ΦΥΛΑΚΙΣΗ #ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα