Κομισιόν: Ικανοποίηση για τη συμφωνία σχετικά με την προενταξιακή βοήθεια σε Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν για τα 14,16 δισ. ευρώ της προενταξιακής βοήθειας που θα διανεμηθεί σε επτά χώρες.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το νέο εργαλείο προενταξιακής βοήθειας, το IPA III, ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027.

Ειδικότερα, το IPA III θα παρέχει υποστήριξη στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,

το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία με συνολικό προϋπολογισμό 14,162 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από φέτος και μέχρι το 2027, ξεκινώντας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία σχετικά με τη φιλόδοξη χρηματοδοτική μας βοήθεια είναι ένα θετικό, ευπρόσδεκτο και ισχυρό μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία», σχολίασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σημειώνοντας ότι το συμφωνηθέν πακέτο είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον της περιοχής διεύρυνσης και της ΕΕ, υποστηρίζοντας την εφαρμογή βασικών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και σταδιακή εναρμόνιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της.

Το νέο εργαλείο προενταξιακής βοήθειας (IPA III), θα παρέχει χρηματοδότηση για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης αυτής της ευαίσθητης περιοχής.

Ο προγραμματισμός του IPA III βασίζεται περισσότερο σε θεματικές προτεραιότητες παρά σε φακέλους χωρών. «Αυτό επιτρέπει την επιβράβευση της απόδοσης και της προόδου προς τις βασικές προτεραιότητες και την αυξημένη ευελιξία να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες των εταίρων στην πορεία τους προς την ένταξη», τονίζει η Επιτροπή.

«Τα προενταξιακά ταμεία της ΕΕ αποτελούν μια καλή επένδυση στο μέλλον τόσο των χωρών της διεύρυνσης όσο και της ίδιας της ΕΕ. Ο στόχος του μέσου είναι να υποστηρίξει τους δικαιούχους στην υιοθέτηση και την εφαρμογή πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ένταξης στην Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να παρέχουν στους πολίτες τους καλύτερες ευκαιρίες και να επιτρέπουν την ανάπτυξη προτύπων ίσων με αυτά που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα προενταξιακά κονδύλια βοηθούν επίσης την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της σχετικά με τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, τον ενεργειακό εφοδιασμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πολιτική συμφωνία για το νέο μέσο προενταξιακής βοήθειας θα πρέπει να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο και να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα