Κόκκινος συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

Ταχαίως εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για χρήση μάσκας ακόμα και στους εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα». Μάλιστα, όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη

«Δέλτα» έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος «Άλφα» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Η «Δέλτα» κυριαρχεί, επίσης, σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC.

Το Politico παρουσιάζει την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ευρώπη μέσα από τρία διαγράμματα.

Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια – Πόσο μεταδοτική είναι

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, υποστήριξε πως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κοροναϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.

Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα».

Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε, δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται. «Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα